Metro-portal.hr

objavljeno 28.10.2009. 22:06:45
SAMOUBILAČKI TURIZAM

Švicarska vlada traži ograničenja kod eutanazije

Vlasti žele spriječiti mogućnost da netko u ponedjeljak odluči umrijeti, uđe u Švicarsku i do petka dobije pomoć pri samoubojstvu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)

Švicarska vlada je, kako bi smanjila "samoubilački turizam", u srijedu predložila ograničenje pa čak i zabranu rada skupina za pomoć pri samoubojstvima kao što je Dignitas.

Određen broj stranaca svake godine doputuje u Švicarsku kako bi skončali svoj život uz pomoć tih skupina koristeći se liberalnim švicarskim zakonima o pomaganju pri samoubojstvu.

"Kao zemlja nismo zainteresirani za privlačenje samoubilačkog turizma", rekla je ministrica pravosuđa Eveline Widmer-Schlumpf.

Po predloženim vladinim rješenjima te bi skupine morale slijediti stroge smjernice ili bi riskirale sudski progon, rekla je novinarima u prijestolnici Bernu. Po novim bi pravilima skupine morale iscrpno dokumentirati svoje kontakte s pacijentima, koji bi također morali dobiti dva stručna mišljenja kao dokaz da je njihova bolest neizlječiva i vjerojatno kobna za nekoliko mjeseci te da su sposobni donijeti utemeljenu odluku o skončanju svojih života.

"U budućnosti ne bi bilo moguće da netko prijeđe granicu i počini samoubojstvo nekoliko dana poslije uz pomoć neke organizacije jer će se tražiti minimalno razdoblje. Želimo spriječiti da netko u ponedjeljak odluči umrijeti i u petak pri tome dobije pomoć", rekla je švicarska ministrica.

 

Dignitas, najpoznatija od četiriju švicarskih skupina za pomoć pri samoubojstvu, ocijenila je vladine prijedloge zastarjelim i "patronizirajućim" te upozorila da će se uskratom pomoći pri samoubojstvima povećati broj samoubojstava "željezničkim prugama, visokim mostovima i drugim nečovječnim metodama". (hina/metro-portal)

28.10.2009. 22:06:45
http://metro-portal.hr/svicarska-vlada-trazi-ogranicenja-kod-eutanazije/25252/