Metro-portal.hr

objavljeno 28.11.2010. 14:38:50
NAJSTROŽI ZAKON

Švicarci na referendumu o protjerivanju stranih kriminalaca

Ispitivanja mišljenja javnosti pokazala su da su u blagoj većini pristalice zakona o protjerivanju stranaca

Referendum
Referendum (Shutterstock)

Švicarci su u nedjelju počeli glasovati na referendumu o tome treba li protjerati strance koji su osuđeni za teška kaznena djela, te o prijedlogu minimalnog poreza za bogate. Prođe li, zakon o strancima bit će jedan od najstrožih u Europi.

Po prijedlogu populističke švicarske narodne stranke (SVP), stranci koji počine kaznena djela poput ubojstva, silovanja, te djela povezana s drogom ili prijevarom u sustavu socijalnog osiguranja bit će automatski protjerani iz zemlje.

Protuimigrantska stranka SVP već je prije tri godine izazvala rasprave jer je objavila plakat na kojem je bila bijela ovca što crnu ovcu izbacuje iz Švicarske. Ta je stranka zaslužna i za referendum o gradnji minareta. Švicarci su lani na tom referendumu zabranili gradnju minareta.

Glasači će u nedjelju odgovarati i na pitanje o prijedlogu socijalističke stranke koja želi obvezati bogate da na dohodak plaćaju 22-postotni porez. Svaki švicarski kanton sada može sam određivati poreze, a socijalisti tvrde da je to dovelo do preniskih poreza samo da se privuku bogataši.(hina/metro-portal)

28.11.2010. 14:38:50
http://metro-portal.hr/svicarci-na-referendumu-o-protjerivanju-stranih-kriminalaca/51891/