Metro-portal.hr

objavljeno 15.11.2010. 21:50:00
MRAČNA STRANA ČOVJEKA

Svi su ljudi zli, koliko ćemo krasti i varati ovisi o situaciji

Moral i savjest padaju u drugi plan ako se nađemo u političkim i društvenim okolnostima koje potiču na zločine

Vrag
Vrag (Shutterstock)

Godine 1961. njemački ratni zločinac, SS-ovac Adolf Eichmann, jedan od glavnih organizatora i izvršitelja genocida nad Židovima, osuđen je u Jeruzalemu na smrt vješanjem. Iste godine, psiholog Stanley Milgram pokušao je pronaći odgovor na pitanje koje je u to vrijeme snažno okupiralo javnost - jesmo li svi mi kadri učiniti stravičan zločin protiv čovječnosti? Rezultati istraživanja bili su potresni te se i danas smatraju relevantnima.

Milgram je za potrebe istraživanja naredio "učiteljima" da pod naredbom navodno stručnog voditelja svaki pogrešan odgovor "učenika" kažnjavaju elektrošokovima. Rekao im je da nakon svakog pogrešnog odgovora pojačaju razinu elektrošoka, sve do smrtonosnih 450 volti. Jačina se u stvarnosti nije mijenjala, ali ispitanici kojima je dodijeljena uloga učitelja u trenutku provođenja eksperimenta nisu znali da zvukovi šoka i boli ne dolaze od učenika nego profesionalnih glumaca.

Potresni rezultati

Čak 60% učitelja u eksperimentu je bilo spremno ići do kraja i učenike kazniti s maksimalnih 450 volti, pri čemu nisu postojale razlike između spolova, godina i religije. Brojni učitelji su pokazali određenu razinu ustručavanja, ali su na kraju ipak pokorno izvršavali naredbe voditelja. Pokazalo se da u ga u potpunosti prihvatili kao autoritet te da je beskrupulozan voditelj na njih imao veći utjecaj od vlastite savjesti.

Kako bi testirao rezultate eksperimenta iz 60-ih psiholog Jerry M. Burger odlučio je 2008. provesti kontrolno istraživanje na Sveučilištu Santa Clara u Kaliforniji. Jedina razlika u odnosnu na Milgrama je jačina elektrošoka koja u ovom slučaju nije prelazila 150 volti. Od 29 muškaraca i 41 žene u ulozi učitelja, 70% ih je izvršavalo naredbe autoriteta. Burger je u zaključku naveo da čovječanstvo iz svoje povijesti nije mnogo naučilo te se ne može govoriti o napretku morala u proteklim desetljećima.

Dokazano je da zlo leži u svima nama, a u kojoj ćemo ga mjeri iskazati ovisi o političkom i društvenom sustavu u kojem se nalazimo i faktorima koji na nas utječu. Svatko od nas se tako, pod određenim uvjetima, može pretvoriti u najgoreg zločinca, a naša se savjest brzo može podleći autoritetu izvana.

15.11.2010. 21:50:00
http://metro-portal.hr/svi-su-ljudi-zli-koliko-cemo-krasti-i-varati-ovisi-o-situaciji/51257/