Metro-portal.hr

objavljeno 15.04.2010. 14:38:58
BEZ KLIŠEJA

Sveučilište u Regensburgu otvara gladijatorsku školu

Studenti će mjesec dana jesti gladijatorsku hranu, nositi pet kilograma težak oklop i učiti gladijatorske borilačke vještine

(Wikipedia/ilustracija)

Borbe gladijatora stoljećima su zaokupljale ljude, a na ljeto će sveučilište u njemačkom gradu Regensburgu oživjeti povijest i u kolovozu obnoviti taj spektakl radi obrazovanja.

Dvadeset studenata mjesec dana će, i to 24 sata na dan, živjeti, jesti i vježbati kao rimski gladijatori iz I. stoljeća. A kad završi "školovanje", uprizorit će gladijatorske borbe.

"O gladijatorima ne znam gotovo ništa", kaže profesor na sveučilišnoj katedri za stari vijek Josef Loeffl, naglasivši kako su likovi iz filmova "Ben Hura" i "Gladijatora" puni mitova i klišeja. Loeffl i njegovi suradnici stoga žele vidjeti mogu li se mladići iz 21. stoljeća pretvoriti u gladijatore.

Pokus neće biti nimalo zabavan. Studenti neće moći jesti pizze, hamburgere ili odreske. Na jelovniku će im biti gladijatorska hrana - bobičasto voće i grah.

Vjerojatno će teže disati ispod pet kilograma teška oklopa, naročito u vrijeme ljetnih vrućina. Pri ruci im neće biti djevojke da ih utješe ili tuševi i šamponi da speru potoke znoja sa sebe. Usto će morati naučiti kako hodati u oklopu da ne ozlijede sami sebe, a poslije usvojiti i borilačke vještine.

Nakon vježbe novopečeni će gladijatori pokazati što su naučili pred publikom u arheološkom parku Carantunumu u Austriji.

Ovo nije prvi put da Sveučilište u Regensburgu oživljuje povijest. Prije šest godina studenti su izradili repliku rimske galije i veslali Dunavom. Iste godine druga skupina studenata je pod 25 kilograma teškim rimskim vojnim oklopom propješačila Alpe kao da su legionari u ratnom pohodu.

U ovom projektu sveučilištu su pomogli brojni sponzori jer, primjerice, samo gladijatorski oklop stoji oko dvjesto tisuća eura. (hina/metro-portal)

15.04.2010. 14:38:58
http://metro-portal.hr/sveuciliste-u-regensburgu-otvara-gladijatorsku-skolu/37925/