Metro-portal.hr

objavljeno 01.11.2012. 09:05:00
1. STUDENOGA

Svetkovina Svih svetih i Dušnog dana

Kad se kaže svi sveti, misli se na sve one koji su napravili velika djela ljubavi prema svojim bližnjima i Bogu, bez obzira jesu li službeno proglašeni svetima

Kod Središnjeg križa na Mirogoju uvijek nastane rijeka upaljenih svijeća
Kod Središnjeg križa na Mirogoju uvijek nastane rijeka upaljenih svijeća (Arhiva)

Zagrebački nadbiskup Josip Bozanić će u poslijepodne predvoditi svečano euharistijsko slavlje u crkvi Krista Kralja na Mirogoju, da bi nakon toga kod Središnjeg križa predvodio blagoslovnu molitvu, a mise će se služiti u svim nadbiskupijama, biskupijama i župama. 

Ako zavirimo u povijest, svetkovina Svih svetih slavi se u kršćanskoj tradiciji od 4. stoljeća nove ere, a postao je službena svetkovina 835. godine odlukom pape Grgura IV. Dan kasnije, 2. studenoga tradicionalno se slavi Dušni dan za kojeg je inicijativu dao sveti Odilon, benediktinski opat iz Clunyja, a obilježava se od početka jedanaestog stoljeća. 

Ova dva dana u godini vjernici se prisjećaju svojih pokojnika i povezuju se s njima u duhu, jačajući svoju vjeru u zagrobni život. Kad se kaže svi sveti, misli se na sve one koji su napravili velika djela ljubavi prema svojim bližnjima i Bogu, bez obzira jesu li službeno proglašeni svetima.

01.11.2012. 09:05:00
http://metro-portal.hr/svetkovina-svih-svetih-i-dusnog-dana/74642/