Metro-portal.hr

objavljeno 17.02.2024. 12:07:00
NAJAVE

Svestrana turska umjetnica i aktivistkinja Gaye Su Akyol ovu subotu u Močvari

Pretprodajna cijena ulaznica je 24 eura, kupiti se mogu u Dirty Old Shopu i online preko sustava Core Event

Gaye Su Akol
Gaye Su Akol (Arhiva)

Dugoiščekivani koncert vlasnice najboljeg world music albuma za 2023., Gaye Su Akyol, konačno će se dogoditi ovu subotu, 17. veljače. Bit će to njen premijerni nastup u Hrvatskoj, a svi koji vole nezgodnu kombinaciju psihodelije, anatolijskog rock uz prstohvat tradicionalne turske glazbe, nipošto ne bi trebali propustiti ovaj koncert. Pretprodajna cijena ulaznica je 24 eura, kupiti se mogu u Dirty Old Shopu i online preko sustava Core Event. Na ulazu će koštati 28 eura.

SATNICA:
20:00 Vrata
21:30 Gaye Su Akyol

"Jako sam uzbuđena zbog koncerata u Beogradu i Zagrebu jer će to biti moji premijerni nastupi u Srbiji i Hrvatskoj. Dat ćemo sve od sebe da svima te večeri budu baš one za pamćenje. Vidimo se i družimo ovog vikenda," izjavila je Gaye Su Akyol.

Gaye Su Akyol je kantautorica, slikarica i antropologinja rođena 1985. u Istanbulu. Prije nego je započela solo karijeru bila je u bendovima Mai, Toz Ve Toz i Seni Görmem İmkansız. Prije 10 godina izdala je album prvijenac Develerle Yaşıyorum (I'm Living With Camels), a u realizaciji joj je tad pomogao tročlani bend Bubituzak. Ona u svom izričaju miješa tradicionalne turske melodije i njihove tipične strukture s elementima psihodelije, surf rock i grungea. Naravno, sve to uz njen hipnotički vokal i prstohvat nekonvencionalne teatralnosti koja svakako ide uz njen lik i djelo. Kao glavne uzore navodi tursku klasičnu glazbu koju je slušala uz svoju majku, a zatim Nirvanu i Kurta Cobaina. Glazba koju stvara Gaye Su Akyol zapela je i najpoznatijoj world music izdavačkoj kući Glitterbeat koja joj je izdala posljednja tri albuma, uključujući i najaktualniji Anadolu Ejderi ("Anatolian Dragon") koji će ovom prilikom promovirati u Močvari.

Vrlo utjecajni časopis Songlines proglasio ju je izvođačem godine za 2019., dok je prošlu godinu zakucala nastupom na KEXP-u. Ističe se i svojim aktivističkom angažmanu, posebno pomičući norme i veća prava za LGBT zajednicu i žene u Erdoganovoj Turskoj. Dan ranije nastupit će i u beogradskom Dorćol Platzu, također u organizaciji Hangtime Agencyja.

17.02.2024. 12:07:00
http://metro-portal.hr/svestrana-turska-umjetnica-i-aktivistkinja-gaye-su-akyol-ovu-subotu-u-mocvari/145764/