Metro-portal.hr

objavljeno 07.06.2011. 11:25:00
POČINJU EKSPERIMENTI

Svemirsko povrće moglo bi biti stalna hrana astronauta

Japanski astronaut Satoshi Furukawa će u sljedećih šest mjeseci pokušati uzgojiti krastavce na Međunarodnoj svemirskoj postaji

Krastavci
Krastavci (Deviantart)

Iako je povrće pod povećalom europske i svjetske javnosti zahvaljujući krizi s bakterijom E. coli, japanski 'svemirci' na njega imaju sasvim drugačiji pogled. Naime, na Međunarodnoj svemirskoj postaji jedan japanski astronaut planira uzgajati krastavce. Satoshi Furukawa će prema Postaji krenuti rano u srijedu gdje će provesti šest mjeseci u društvu Sergeja Volkova i Michaela Fossuma, ruskog odnosno američkog astronauta. Furukawa će, dakle, kako je najavljeno na službenoj konferenciji za tisak, provesti samo jedan u nizu budućih eksperimenata na temu samostalnog uzgajanja hrane, točnije u svemiru.

To je vrlo važno ako se čovječanstvo ikada bude namjeravalo konkretno otisnuti u istraživanje dubina svemira.

S obzirom da se ne smije izložiti riziku od infekcije spomenutom bakterijom, Furukawa je s Rusom i Amerikancem trenutno u izolaciji na lansirnoj postaji Baikonur u Kazahstanu. Interesantno, Japanci su u kulinarsko-astronomskom smislu svojevrsni pioniri. Soichi Noguchi je tako prošle godine na Postaji napravio sam svoj sushi, a Furukawa će se, između ostalog, tijekom narednih mjeseci baviti krastavcima. Fossum, Furukawa i Volkov će se na Zemlju vratiti sredinom studenog kad bismo trebali saznati detalje o uspješnosti uzgajanja svemirskog povrća.

07.06.2011. 11:25:00
http://metro-portal.hr/svemirsko-povrce-moglo-bi-biti-stalna-hrana-astronauta/59825/