Metro-portal.hr

objavljeno 19.09.2021. 10:01:00
BRAVO

Svemirski turisti SpaceXa vratili se na Zemlju

Četvero svemirskih turista SpaceX-a sigurno je sletjelo u Atlantski ocean nakon tri dana provedena u svemiru, što je bila prva misija u orbiti u povijesti u kojoj nije bilo nijednog profesionalnog astronauta

Spustili su se bez problema
Spustili su se bez problema (SpaceX)

Kapsula Dragon sletjela je u Atlantski ocean oko 19 sati po mjesnom vremenu (1 nakon ponoći u nedjelju po srednjoeuropskom), nedaleko od Cape Canaverala, odakle je četvero američkih turista uzletjelo u srijedu.

Slijetanje je SpaceX uživo prenosio na svojim stranicama. Nakon povratka u atmosferu, spust kapsule usporila su četiri velika padobrana. Po nju je po slijetanju u ocean brzo doplovio brod SpaceX-a i tada je putnicima omogućeno da se iskrcaju. Njih četvero potom će biti prevezeni u Kennedyjev svemirski centar na Floridi.

- Bilo je ovo sjajno putovanje, ali to je tek početak - kazao je nakon slijetanja vođa misije, 38-godišnji bogataš Jared Isaacman.

Ovo je treći put da je kompanija Elona Muska odvela ljudsku posadu u svemir i vratila je natrag, nakon dvije misije za NASA-u, u kolovozu prošle i svibnju ove godine. Oba puta radilo se o prijevozu astronauta na Međunarodnu svemirsku postaju.

Kapsula Dragon putovala je ovaj put dalje od ISS-a, na visinu od 575 kilometara. Putovanje je financirao milijarder Isaacman i za to je SpaceX-u platio desetke milijuna dolara.

Isaacman je tri mjesta ponudio strancima, medicinskoj sestri Hayley Arceneaux (29), profesoru Sianu Proctoru (51) i veteranu američkog zrakoplovstva Chrisu Sembroskom (42).

Tijekom leta mjereni su im vitalni znaci kako bi se proučio utjecaj svemirskog okruženja na neuvježbane civile. Kružeći orbitom brzinom od 28.000 kilometara na sat, svaki su dan više od 15 puta obletjeli Zemlju.

Tvrtka Elona Muska ovim je letom ušla u borbu za svoj dio kolača u svemirskom turizmu. SpaceX-ovom misijom Inspiration4 zaokruženo je ljeto u kojem su milijarderi Richard Branson i Jeff Bezos poletjeli u svemir letjelicama Virgin Galactica i Blue Origina u samo nekoliko dana razmaka u srpnju. 

19.09.2021. 10:01:00
http://metro-portal.hr/svemirski-turisti-spacexa-vratili-se-na-zemlju/134217/