Metro-portal.hr

objavljeno 27.03.2010. 13:40:00
PRIJETNJE IZ MRAKA

NASA: Teleskop WISE otkriva 'tamne' objekte u svemiru

Svemirski teleskop s lakoćom identificira 'nevidljive' asteroide koji su blizu Zemlje i koji predstavljaju potencijalnu opasnost

Jedva vidljiva crvena točkica (u središtu fotografije) predstavlja prvi WISE-om otkriven asteroid koji je blizu Zemlje
Jedva vidljiva crvena točkica (u središtu fotografije) predstavlja prvi WISE-om otkriven asteroid koji je blizu Zemlje (NASA/JPL-Caltech/UCLA )

Deseci asteroida koji su skriveni lutali našim Sunčevim sustavom ostali su bez kamuflaže. Novi NASA-in teleskop ih otkriva bez problema, tvrde stručnjaci. WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer) je dizajniran kako bi otkrivao upravo 'tamne' objekte u svemiru, kao što su smeđe patuljaste zvijezde, na primjer, oblaci prašine i, naravno, asteroidi. Zastrašujuća je činjenica da su brojni asteroidi koje je WISE uočio zapravo nevidljivi postojećim teleskopima. Pronalazak tih tajnovitih objekata i nihovo rano otkrivanje može biti važno u slučaju da je i samo jedan od njih u orbiti koja se ukrštava sa Zemljinom.

Većina asteroida viđenih preko WISE-a nalaze se u asteroidnom pojasu između Marsa i jupitera, ali dio njih je blizu Zemlje - a radi se o 'mrcinama' koje bi mogle izbrisati život s našega planeta u slučaju da dođe do kolizije. Sjetite se dinosaura. „WISE je u orbiti tek tri mjeseca, ali već je pronašao gomilu asteroida koji su klasificirani kao 'potencijalno opasni' među kojima je i jedan viđen 1996. Godine ali ubrzo izgubljen iz vida sve dok ga nedavno WISE nije otkrio", kaže Ned Wright, fizičar sa Sveučilišta California iz Los Angelesa i član tima zaduženog za WISE-a. Mala napomena, potencijalno opasni asteroidi su oni koji prolaze kraj Zemlje unutar njene orbite od oko 5 milijuna milja (oko 8 milijuna kilometara). Crvena točkica na fotografiji predstavlja prvi asteroid kojeg je WISE uočio a koji je blizu našeg planeta.

Wright upozorava da će jedan asteroid kojeg je WISE detektirao proći pored Zemlje na udaljenosti od 'samo' 700,000 milja. To je otprilike tri puta udaljenost od Zemlje do Mjeseca. Od danas pa do kraja listopada kada se predviđa završetak misije stručnjaci očekuju da će pronaći stotine tisuća asteroida u spomenutom pojasu te na stotine koji su blizu Zemlje. NASA je lansirala 320 milijuna vrijedan opservatorij u prosincu prošle godine. Svemirski teleskop završit će mapiranje neba tijekom prvih šest mjeseci svoje misije.

27.03.2010. 13:40:00
http://metro-portal.hr/svemirski-teleskop-wise-otkriva-tamne-objekte-u-svemiru/36501/