Metro-portal.hr

objavljeno 17.11.2010. 23:05:56
MANIPULACIJA SVJETLOM

Svemirska kabanica - novi koncept koji će omogućiti nevidljivost

U​ređaj iz Zvjezdanih staza, koji omogućuje ljudima da nestanu, a zatim se stvore na drugoj lokaciji, jedan je korak bliže realnosti

Fotografija vijesti

F​izičari tvrde da je moguće manipulirati prostorom i vremenom kako bi se događaji sakrili od pogleda. To znači da bi osoba mogla izgledati kao da skače s jedne lokacije na drugu, dok bi putovanje ostalo nevidljivo golom oku. "S​vemirska kabanica" koristi zakone fizike kako bi manipulirala svjetlom tako da određeni događaji iz stvarnog života budu izrezani, ​baš kao što i montažer reže scene iz filma.

U​ređaj zvuči kao iz znanstveno-fantastičnih filmova, no znanstvenici s Kraljevskog sveučilišta u Londonu dokazali su kako u teoriji funkcionira - barem u okvirima vrlo kratkih perioda vremena. O​sim toga, vjeruju kako se ideja može iskoristiti za stvaranje bržih i snažnijih kompjutera. P​rofesor Martin McCall objašnjava kako tehnika funkcionira po principu dijeljenja zraka svjetlosti koje su usmjerene prema oku.

U​brzavanjem prednjeg dijela zrake, a usporavanjem stražnjeg, može se stvoriti praznina koju je moguće napuniti događajem ili akcijom. P​romjenom brzina, praznina se opet može zatvoriti, prije nego što svjetlost dođe do promatrača koji ništa neće primjetiti. T​renutno je moguće izdvojiti samo 2000​ od milijuntog dijela sekunde, no u budućnosti bi vremenski period mogao obuhvaćati sekunde pa i minute.

U​ prijašnjim eksperimentima gdje se pokušavao stvoriti "nevidljivi ogrtač", znanstvenici ​su pokazali da se svjetlost može saviti oko objekta kako bi se učino nevidljivim. T​eleporteri koji se koriste u "Zvjezdanim stazama" bazirani su na ideji "kvantnih zapreka", gdje se objekt ili osoba slama na fotone svjetlosti ili atome, transportira, te zatim ponovo materijalizira na drugoj lokaciji. O​va nova tehnologija zapravo ne bi transporirala​ već samo sakrila putovanje.

Kako bi stvorili prazninu u vremenu od oko 2000 od milijuntog dijela sekunde, istraživači su izračunali da bi trebali skoro 3 kilometra optičkog kabla. Pomoću sadašnje tehnologije, za skrivanje sekunde vremena trebalo bi više od 300 milijuna km kabla, no ako bi se svjetlost mogla usporiti, duži periodi bi također bili mogući.

17.11.2010. 23:05:56
http://metro-portal.hr/svemirska-kabanica-novi-koncept-koji-ce-omoguciti-nevidljivost/51371/