Metro-portal.hr

objavljeno 26.11.2012. 19:47:00
LOL

Švedskoj nedostaje smeća za spalionice

Šveđani se griju na smeće i odgovara im nova direktiva EU o smanjenju količine smeća na odlagalištima

A da prodamo Jakuševac Šveđanima?
A da prodamo Jakuševac Šveđanima? (Arhiva)

Kao zemlja u kojoj neprerađenog smeća ima na svakom koraku, može nam se činiti čudne švedske žalopojke o nedostatku smeća, no to je stvarno veliki problem za njih.

Naime, dugogodišnja tradicija recikliranja i paljenja otpada dovela je Švedsku u položaj da mora uvoziti smeće kako bi opskrbila velik broj spalionica smeća koje zagrijavaju dobar dio stanovništva. 

Trenutno uvoze najviše smeća iz susjedne Norveške, a priliku za još bolji posao vide u novoj inicijativi EU koja ima za cilj smanjiti količinu od 150 milijuna tona smeća koje se ostavlja na odlagalištima tijekom godine. 

Uz Švedsku, najveći uvoznici smeća su Njemačka, Belgija i Nizozemska, a Šveđani su samo prošle godine spalili 850 tisuća tona smeća, a spalila 5.5 milijuna tona. Prema sadašnjim predviđanjima, 2016. godine bi trebali uvoziti oko 2 milijuna tona smeća.

Energetski isplative spalionice koje iskorištavaju 90 posto energije smeća trebale bi u Švedskoj zamijeniti gotovo sve druge vrste goriva, a usput se smanjuje emisija stakleničkog plina metana sa odlagališta smeća, što je dvostruka korist ovakvog pristupa.

Zagrepčanima koji se dave u smradu smeća s Jakuševca vjerojatno ova vijest izgleda kao da je došla iz budućnosti, no to je tako.

26.11.2012. 19:47:00
http://metro-portal.hr/svedskoj-nedostaje-smeca-za-spalionice/75103/