Metro-portal.hr

objavljeno 12.03.2008. 23:20:56

Švedska želi prodati i zadržati Rembrandta

Kraljevska akademija za 32 milijuna eura prodaje djelo ‘Zavjera Juliusa Civilisa’

Rembrandtovo ulje na platnu nastalo je između 1661. i 1662. godine, a procijenjeno je na 78 milijuna eura
Rembrandtovo ulje na platnu nastalo je između 1661. i 1662. godine, a procijenjeno je na 78 milijuna eura

Švedska Kraljevska akademija lijepih umjetnosti traži dobrotovora koji će kupiti najpoznatija Rembrandtova djela i dopustiti da i dalje vise na zidovima Nacionalnog muzeja. Akademija nudi Rembrandtovu ‘Zavjera Juliusa Civilisa ‘za 32 milijuna eura, što veliki popust s obzirom na to da je djelo procijenjeno na 78 milijuna eura. Uvjeti prodaje ipak su malo pretjerani, jer djelo mora ostati u Nacionalnoj galeriji u Stockholmu.

- Djelo je visilo u Nacionalnom muzeju od 1866. godine i tamo će i ostati - rekao je Olle Granath, tajnik Kraljevske švedske akademije lijepih umjetnosti.

Prodaja je zamišljena kao prikupljanje financijskih sredstava za Akademiju kojoj je potreban novac za uzdržavanje svojeg sjedišta u centru grada, zgrade iz 19. stoljeća koju treba održavati. Rembrandt je svoje djelo naslikao između 1661. i 1662. godine, a narudžba je došla od gradskih vlasti Amsterdama koje su željele serijo slika obilježiti završetak 80-godišnjeg rata u kojem su se Nizozemci borili za neovisnost od Španjolske.

Pretjerani uvjetiAkademija nudi Rembrandtovu ‘Zavjeru Juliusa Civilisa‘ za 32 milijuna eura, što je veliki popust budući da je djelo procijenjeno na 78 milijuna eura. Uvjeti prodaje ipak su malo pretjerani, jer djelo mora ostati u Nacionalnoj galeriji u Stockholmu. 

Za Batavce, germansko pleme koje se urotilo protiv Rimljana, vjerovalo se kako su preci nizozozemske želje za neovisnošću. Originalno platno bilo je promjera pet četvornih metara, a prikazivalo je Batavce koje predvodi jednooki Civilis. Amsterdamske gradske vlasti poslale su Rembrandtu djelo da ga pogleda i nikada ga nisu zatražili natrag.

Umjetnik je napravio neke preinake tako da se više fokusirao na Batavce obraćajući pažnju na svjetlost i izrezao neke dijelove slike. Fragment platna nalazi se u Švedskoj od 1798. godine, a Akademiji ga je donirala Anna Johanna Grill. Akademija posjeduje veliku umjetničku kolekciju jer svaki novi član mora donirati neko djelo kada se pridružuje toj ustanovi. 

Piše: Piše: Livia Čveljo
12.03.2008. 23:20:56
http://metro-portal.hr/svedska-zeli-prodati-i-zadrzati-rembrandta/4286/