Metro-portal.hr

objavljeno 20.11.2016. 12:45:00
E-KRUNA

Švedska uvodi digitalnu valutu?

Švedska središnja banka razmišlja o tome da u roku od dvije godine počne izdavati digitalnu valutu "e-krunu" s obzirom na pad gotovinskih plaćanja u zemlji, kazali su dužnosnici

Hoće li bitcoin dobiti stvarnu konkurenciju?
Hoće li bitcoin dobiti stvarnu konkurenciju? (Arhiva)

"Treba li Riksbank izdavati elektronska sredstva plaćanja kao što trenutno izdajemo gotovinu?", retorički je u srijedu u govoru u Stockholmu pitala viceguvernerka Cecilia Skingsley.

U najstarijoj središnjoj banci u svijetu još nisu donijeli konačnu odluku jer prije toga treba riješiti određena pravna i tehnička pitanja.

"Iako se izdanje e-krune možda na prvi pogled čini jednostavnim, za sve središnje banke bilo bi to nešto sasvim novo jer nijedna to dosada nije učinila", pojasnila je Skingsley.

Švedska nije jedina zemlja u kojoj se razmatra takav potez, napomenula je viceguvernerka, dodajući da se o toj temi raspravlja i u britanskoj središnjoj Bank of England i u kanadskoj središnjoj banci.

Ekvador je od prošle godine omogućio svojim građanima plaćanje malih iznosa 'elektronskim novcem' putem mobitela. Riječ je o virtualnoj valuti kojom izravno upravlja središnja banka, u paritetu je s američkim dolarom i namijenjena je u prvom redu polovini stanovništva bez bankovnog računa.

"Rijetka upotreba gotovine u Švedskoj znači da je za nas to pitanje akutnije nego za većinu ostalih središnjih banaka", kazala je viceguvernerka švedske središnje banke.

Naglasila je ipak da u slučaju da u Riksbanku odluče izdavati e-krunu ona neće zamijeniti gotovinu već će biti njezina nadopuna.

"Riksbank će nastaviti izdavati novčanice i kovanice sve dok u društvu bude postojala potražnja za njima", kazala je Skingsley.

Prema podacima središnje banke, u Švedskoj su u proteklih pet godina transakcije podizanja gotovine smanjene otprilike za trećinu a čak 97 posto stanovnika koristi bankovne kartice. Upotreba gotovine smanjena je a kartična plaćanja poskočila oko 50 posto, pokazuju ti podaci.

20.11.2016. 12:45:00
http://metro-portal.hr/svedska-uvodi-digitalnu-valutu/101429/