Metro-portal.hr

objavljeno 21.10.2017. 18:43:00
WOW!

Švedska će imati najveću tvornicu baterija za elekromobile u Europi

Nakon što bude u potpunosti operativna, u toj će se tvornici godišnje proizvoditi litij-ionske baterije od ukupno 32 gigavatsata

Električni automobili su sigurna oklada
Električni automobili su sigurna oklada (Arhiva)

Northvolt, švedska inovativna kompanija objavila je da je izabrala matičnu Švedsku za lokaciju na kojoj će graditi najveću tvornicu baterija za električne automobile u Europi.

Iz švedske start-up kompanije su poručili da su odabrali grad Skelleftea, smješten u priobalju na industrijskom sjeveroistoku Švedske, gdje će izgraditi postrojenja u kojima će zaposliti do 2.500 ljudi. U blizini su i glavna švedska nalazišta nikla, kobalta, litija i grafita.

Prateći istraživački centar s 300 do 400 zaposlenika bit će smješten u gradu Vasterasu 150-ak kilometara zapadno od Stockholma, prvom sjedištu švedsko-švicarskog ABB-a koji je partner Northvoltu u ovome projektu.

Europa ubrzano korača prema elektrifikaciji. Švedska raspolaže čistom i cjenovno pristupačnom energijom, lako dostupnim sirovinama i snažnom industrijskom tradicijom duboko zapisanom u genima pa je u jedinstvenom položaju da uspostavi uspostavi masovnu proizvodnje baterija koja će poduprijeti tu tranziciju, kazao je Peter Carlsson, utemeljitelj i izvršni direktor Northvolta.

Švedski ministar gospodarstva Mikael Damberg kazao je tom prigodom da je "to veliki dan, ne samo za dva odabrana grada, nego i za Švedsku i za Europu". Izgradnja tvornice trebala bi započeti u drugoj polovini iduće godine a očekuje se da će progresivno povećavati proizvodnju između 2020. i 2023. godine.

Nakon što bude u potpunosti operativna, u toj će se tvornici godišnje proizvoditi litij-ionske baterije od ukupno 32 gigavatsata.

Projekt zahtijeva ulaganje od četiri milijarde eura kroz šestogodišnje razdoblje za što su sredstva već osigurana. Northvoltova tvornica neće biti usmjerena samo električnim automobilima i drugim vozilima, nego i proizvođačima obnovljive energije koji traže skladišta za električnu energiju, kao i drugim industrijskim tvrtkama.

21.10.2017. 18:43:00
http://metro-portal.hr/svedska-ce-imati-najvecu-tvornicu-baterija-za-elekromobile-u-europi/108092/