Metro-portal.hr

objavljeno 25.05.2010. 00:51:00
HRVATSKI DOM VUKOVAR

Svečanom dodjelom nagrada završio 17. festival glumca

Nagrada "Fabijan Šovagović" za najboljeg glumce pripala je Krešimiru Mikiću za uloge u predstavi "Balon", te Jošku Ševi za ulogu u predstavi "Škrtičina" Marijana Nola

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damir Glibušić/CROPIX)
Dodjelom nagrada na prigodnoj svečanosti u Hrvatskom domu u Vukovaru, gradu domaćinu ovogodišnjeg festivala, završio je 17. festival glumca na kojem su od 14. svibnja bile izvedene 22 predstave domaćih kazališta, kazališnih udruga i glumaca pojedinaca koje je za festival odabrao izbornik Ivo Gregurević.

Odlukom ocjenjivačkog suda, u kojem su bili glumci Krunoslav Šarić, Snježana Sinovčić Šiško i Željko Vukmirica, najboljom predstavom proglašena je predstava "Balon" Teatra Exit i Teatra 2000, nastala prema tekstu Mate Matišića, u režiji Mislava Brečića. Toj je predstavi pripala nagrada koja od ove godine nosi ime preminulog velikana hrvatskog glumišta i jednog od utemeljitelja Festivala glumca, Vanje Dracha.

Nagrada "Fabijan Šovagović" za najboljeg glumce pripala je Krešimiru Mikiću za uloge u predstavi "Balon", te Jošku Ševi za ulogu u predstavi "Škrtičina" Marijana Nola, prema Molierovu "Škrtcu", u izvedbi Šibenskog kazališta i režiji Zorana Mužića.

Najbolje glumice su Slavica Knežević ("Zečja rupa" Davida Lindsay-Abairea u režiji Marka Torjanca i izvedbi Kazališta "Planet art") i Barbara Nola ("Gola u kavezu" Olje Runjić Kluba kulture "Moruzgva" u režiji Ivana Lea Leme). Njima je također pripala nagrada "Fabijan Šovagović".

Nagrada "Ivo Fici" dodijeljena je najboljim mladim glumicama (do 28 godina), Ani Maras za uloge u predstavama "Balon" i "Ljubav, struja, voda i telefon" Ante Tomića Satiričnog kazališta "Kerempuh" u režiji Vinka Brešana te glumici Maji Posavec za ulogu u predstavi "Zečja rupa".

Nagradu za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade "Nevenka Filipović" dobila je glumica Jasmina Žiljak za ulogu u predstavi "E moj Pinokio" Dražena Ferenčine koji je i redatelj, a u izvedbi Gradskog kazališta mladih u Splitu.

Posebno priznanje za doprinos njegovanju hrvatske baštine dodijeljeno je redatelju Himzi Nuhanoviću za režiju predstave "Inoče" Joze Ivakića, u izvedbi Gradskog kazališta Joze Ivakića iz Vinkovaca.

Također je dodijeljeno i priznanje za najbolji kazališni plakat, koje se inače dodjeluje trijenalno, a ove je godine pripalo Vanji Cuculiću za plakat predstave "Ilijada 2001" Gradskog dramskog kazališta "Gavella".

Domaćin 17. festivala glumca, velikan hrvatskog glumišta Relja Bašić zahvalio je publici u Vukovaru, Vinkovcima, Županji, Iloku i Otoku u kojima su se predstave igrale, na golemoj podršci koju su iskazali glumcima tijekom trajanja festivala.

Govorio je i pomoćnik ministra kulture Srećko Šestan te u ime Hrvatskog društva dramskih umjetnika (HDDU) i ocjenjivačkog suda Krunoslav Šarić.

Prije svečanosti dodjele nagrada prikazan je dokumentarni film "Lica glumice" Ana Marije Bokor. Film prati glumice Anu Begić, Bojanu Gregorić-Vejzović, Doris Šarić-Kukuljicu i Mariju Sekelez, koje su 2007. nominirane za Nagradu hrvatskog glumišta, od objave nominacija do same dodjele nagrada.(hina/metro-portal)

25.05.2010. 00:51:00
http://metro-portal.hr/svecanom-dodjelom-nagrada-zavrsio-17-festival-glumca/40825/