Metro-portal.hr

objavljeno 11.09.2009. 23:04:44
Vinkovci

Svečano otvorene Vinkovačkih jeseni

Glazbeno-scenskim programom "Čuvat ćemo tvoje običaje" scenaristice Ane Cvenić svečano su otvorene 44. vinkovačke jeseni

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Ante Čizmić/CROPIX)

U dvosatnom programu sudjelovali su brojni glumci, članovi tamburaških sastava, vokalni solisti prikazujući narodne običaje iz cijele Hrvatske.

Otvarajući 44. vinkovačke jeseni, koja se održavaju pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Vlade Jadranke Kosor, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković, dotaknuo se govoru današnjeg dogovora u Ljubljani oko deblokade pregovora o pristupanju Hrvatske EU ocjenivši kako su "Hrvatska i predsjednica Vlade Jadranka Kosor izvojevali veliku pobjedu" kojom se, kako je rekao stvaraju pretpostavke da Hrvatska završi proces euroatlantskih integracija.

"Vinkovačke jeseni su uvijek bile nešto iznad svega i davno su postali nacionalna smotra od iznimnog značenja", poručio je Čobanković rekavši kako su Vinkovačke jeseni osim tradicijska i gospodarska ali i turistička manifestacija.

"Izuzetno sam ponosan što hrvatski turizam i u ovoj godini krize bilježi izvanredne rezultate koji su za osam mjeseci bolji nego rekordne 2008. godine", kazao je Čobanković dodajući kako dobre rezultate bilježi i kontinentalni turizam u kojem je, kako je kazao, u prvih osam mjeseci ostvareno tri posto više noćenja.

Pozdravljajući brojne uzvanike i goste, među kojima su se nalazili i potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK), đakovačko-osječki nadbiskup mons. Marin Srakić, predsjednik Organizacijskog odbora manifestacije, vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić ustvrdio je kako su Vinkovačke jeseni od svog početak bile odraz ljubavi i plemenitosti hrvatskog čovjeka.

Tijekom svečanosti otvorenja manifestacije, održane na Trgu dr. Franje Tuđmana, gledatelji su imali prigodu vidjet običaj "pudarine" odnosno čuvanja vinograda u vrijeme pred berbu grožđa, običaj mačevnog plesa u izvedbi Kraljica-Ljelja iz Gorjana i Morešku u izvedbi HGD "Sveta Cecilija" s Korčule, te selidbu djevojačkog ruha odnosno miraza.

Predstavljen je i običaj udvaranja momka djevojci te sajmeni dan koji su prikazali KUD "Kolo" iz Donje Bebrine, a vezan je u crkveni god odnosno proslavu blagdana sveca zaštitnika mjesta.

44. vinkovačke jeseni održavaju se od 4. do 13. rujna pod geslom "Croatio, dok ti ime traje, čuvat ćemo tvoje običaje" uz sudjelovanje više od 7.000 sudionika i održavanje pedesetak folklornih, kulturnih, gospodarskih, zabavnih i sportskih priredbi.

Izvor: Hina

11.09.2009. 23:04:44
http://metro-portal.hr/svecano-otvorenje-vinkovackih-jeseni/21920/