Metro-portal.hr

objavljeno 11.07.2011. 09:41:00
LJETNE IGRE

Svečano otvorenje Dubrovačkih ljetnih igara

Po tradiciji igre je otvorenima proglasio dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić, a ove će godine okupiti više od 2000 umjetnika iz cijelog svijeta

Podizanjem zastave na Orlandov stup i izvođenjem Himne slobodi, Dubrovnik je u nedjelju navečer svečanom ceremonijom otvorio svoje 62. ljetne igre, javlja Hina.

Svečanom otvaranju Igara nazočili su hrvatski predsjednik Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović te drugi brojni uzvanici, Dubrovčani i njihovi gosti.

Po tradiciji Igre je otvorenima proglasio dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić, koji je, uz ostalo, podsjetio na bogatu povijest Dubrovnika. Istaknuo je da je ta sredina uvijek bila otvorena za stvaranje i stavaralaštvo i da njezinim velikanima nisu smetale ondašnje granice te je ocijenio da "smo danas smo opet na prekretnici kada se moramo riješiti barijera".

Scenarij i režiju ovogodišnje ceremonije otvaranja, koja se odvijala pod krilaticom Dostojevskog "Svi smo mi izašli ispod Gogoljeve kabanice", režirala je Dora Ruždjak, autor glazbe je Frano Đurović, a kostimograf Danica Dedijer. Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Zagrebačkom filharmonijom i trima hrvatskim zborovima ravnao je maestro Ivan Repušić. Uz festivalski dramski ansambl u programu su sudjelovali i studenti Akademije dramskih umjetnosti iz Zagreba.

Dubrovačke ljetne igre, koje se po tradiciji održavaju do 25. kolovoza, okupit će više od 2000 umjetnika iz cijeloga svijeta, a tijekom 47 festivalskih dana na desetak scenskih i ambijentalnih lokacija bit će održano više od 80 dramskih, plesnih, glazbenih, likovnih i opernih izvedbi.

Završetak svečanog otvaranja obilježio je tradicionalni vatromet, a zatim je počela "dubrovačka noć" koja je okupila brojne Dubrovčane i njihove goste.

11.07.2011. 09:41:00
http://metro-portal.hr/svecano-otvorenje-dubrovackih-ljetnih-igara/61163/