Metro-portal.hr

objavljeno 29.08.2009. 23:03:06
igra marioneta

42. PIF svečano otvoren u znaku kraljice lutaka

Lutkarskom predstavom "Varijete" talijanskog Pokrajinskog kazališta Venezia Giulia iz Trsta u subotu je u Zagrebu svečano otvoren 42. Međunarodni festival kazališta lutaka.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Zagrebačka publika u kazalištu Komedija, tradicionalno vjerna PIF-u, uživala je u starim i vrijednim marionetama, kojima je upravljala mala skupina talijanskih majstora lutkarstva (I piccoli di Podrecca) smiješnim glazbenim prizorima koji su inspirirani sjećanjima s njihovih putovanja.

Otvarajući 42. PIF, posvećen marioneti, kraljici lutaka, zajedno s izaslanikom ministra kulture Srećkom Šestanom, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić-Vukičević je rekla kako je PIF jedinstveni festival u Zagrebu i Hrvatskoj jer okuplja najbolje lutkarske predstave i već godinama približava lutkarsku umjetnost zagrebačkoj publici.

Svim sudionicima, kojih je na ovogodišnjem PIF-u više od 300 te vjernoj PIF-ovoj publici, poželjela je da s ovogodišnjeg festivala ponesu ugodna i lijepa sjećanja.

Srećko Šestan pridružio se tim željama te pročitao pismo ministra Bože Biškupića u kojem ističe kako dugovječnost PIF-a najbolje svjedoči o njegovoj kvaliteti kojom se svrstava u red najznačajnijih svjetskih lutkarskih festivala.

Zagreb će biti domaćin PIF-a do 4. rujna, a ljubitelji kazališta lutaka, djeca i odrasli, moći će uživati u 20 lutkarskih predstava koje će odigrati lutkari iz Belgije, Bjelorusije, Bugarske, Francuske, Italije, Slovenije, Srbije te Hrvatske.

U Muzeju Mimara danas je otvorena izložba "Život na koncu" koja predstavlja 20 marioneta muzejske zbirke Stiftelsen Marionettmusset iz Stockholma.

Međunarodni festival kazališta lutaka - PIF, kao i svake godine organizira Međunarodni centar za usluge u kulturi (MCUK) uz potporu Ministarstva kulture i Grada Zagreba.

Direktor MCUK-a Josip Forjan je izvjestio kako će se tijekom PIF-a održati i okrugli stol o lutkarstvu te nekoliko radionica o izradbi marioneta. Osim predstava u Zagrebu i veselih povorka na zagrebačkim ulicama, najavio je održavanje nekoliko lutkarskih predstava i u Varaždinu.

Izvor: Hina

29.08.2009. 23:03:06
http://metro-portal.hr/svecano-otvorenje-42-pif-a-u-znaku-kraljice-lutaka/21027/