Metro-portal.hr

objavljeno 13.03.2010. 09:16:00
VANCOUVER:

Svečano otvorene 10. Zimske paraolimpijske igre

POGLEDAJTE GALERIJU - Roditelji pokojnog trkača Terryja Foxa, Betty i Rolly Fox, donijeli su paraolimpijski plamen na stadion na vrhuncu svečanosti

(Getty Images)

Uz sudjelovanje pet tisuća pjevača, plesača, akrobata i sportaša, na stadionu BC Place u Vancuoveru pred oko 55.000 gledatelja, u petak su svečano otvorene 10. Zimske paraolimpijske igre.

Igre je otvorila generalna guvernerka Kanade Michaelle Jean, koju su na stadionu okružile stotine djece u zelenim, plavim i bijelim odorama formirajući nacionalni simbol Kanade - javorov list, na istom pokrivenom stadionu na kojem su svečano otvorene i zatvorene Zimske olimpijske igre 2010.

Sumi, hibrid mitske gromovite ptice i crnog medvjeda, maskota vancouverske Paraolimpijade, letio je iznad više od 55.000 gledatelja i više od 600 sportaša iz 44 zemlje, koji su sudjelovali u polusatnoj paradi, izvijestile su kanadske TV mreže.

Hrvatsku na igrama predstavlja četvero skijaša - Nikolina Šantek, Zlatko Pesjak, Dino Sokolović i Mario Dadić, a na svečanosti otvaranja hrvatsku zastavu nosio je Dadić, ratni vojni invalid iz Vinkovaca.

Američki sprinter Aimee Mullins i kanadski sportaš u invalidskim kolicima Chantal Petitclerc, ispričali su priču o paraolimpijskom pokretu na engleskom i francuskom jeziku, dok su povijesne fotografije s prethodnih igara projicirane na balone vezane na kolica.

U dvoipolsatnoj predstavi sudjelovali su, među ostalima, kanadski rocker Martin Deschamps na motociklu Harley-Davidson na tri kotača, ragbi igrači i košarkaši u invalidskim kolicima, amputirani skateboarderi i gluhi vozači motocrossa, koji su izvodili majstorije na rampi. Aron "Wheelz" Fotheringham, izveo je okret od 360 stupnjeva u invalidskim kolicima, među plesačima, te usred vatrometa i plamena.

"Sport je naš zajednički jezik, i zato što toliko ljudi u svijetu živi u ratnoj opasnosti, naša poruka mira kroz sport nikada nije bila važnija", rekao je izvršni direktor vancouverskog organizacijskog odbora John Furlong, u pozdravnom govoru.

Narednik kanadske vojske Mike Trauner, koji je izgubio obje noge i uporabu desne ruke u bombaškom napadu u Afganistanu, podigao je zastavu Međunarodnog paraolimpijskog odbora.

Roditelji pokojnoga trkača-amputirca Terryja Foxa, Betty i Rolly Fox, donijeli su paraolimpijski plamen na stadion na vrhuncu svečanosti.

Zach Beaumont, 15-godišnji amputirac iz Tsawwassena, u Britanskoj Columbiji, kanadskoj pokrajini domaćinu igara, upalio je baklju na stadionu, uz koju su se simultano upalile i paraolimpijske baklje u Convention Centru u Vancouveru i u Whistleru gdje će se održati veliki dio natjecanja.

Natjecanja su počela u petak u alpskom skijanju, a nastavljaju se u subotu kada se branitelj zlata Kanada sastaje s Italijom u hokeju na sanjkama.

Na igrama nastupa više od 600 sportaša iz 44 zemalje, koji će se natjecati u alpskom i nordijskom skijanju, biatlonu, hokeju i curlingu.

Hrvatsku predstavlja rekordan broj paraolimpijaca, obzirom da smo u Salt Lake Cityju imali dvoje predstavnika, a prije četiri godine u Torinu je nastupio samo Pesjak. Dadić i Zlatko Pesjak će nastupiti u kategoriji stojećih skijaša, Nikolina Šantek u kategoriji slijepih i slabovidnih skijaša, a Dino Sokolović u kategoriji sjedećih skijaša.

"Imamo perspektivnu i kvalitetnu ekipu. Za nas je veliki uspjeh što ćemo u Kanadi imati četvero predstavnika. Medalje ne možemo obećati, no vjerujem kako će nas dobro predstaviti," kazao je predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić.

Kanadska javna televizija CTV prenosit će 27 sati programa sa 10. Zimskih paraolimpijskih igara, što je najviše do sada. Snimku cermonije otvaranja emitirat će u subotu u 14 sati, što je izazvalo nezadovoljstvo organizatora koji su očekivali izravan prijenos.

Prve ljetne paraolimpijske igre održane su u Rimu 1960., a prve zimske paraolimpijske igre 1976. u Ornskildsviku u Švedskoj. Održavanje paraolimpijskih igara na istom mjestu kao i Olimpijade, započelo je 1988. u Seoulu (ljetna) i u Albertvilleu u Francuskoj (zimska) 1992. (hina/metro-portal)

13.03.2010. 09:16:00
http://metro-portal.hr/svecano-otvorene-10-zimske-paraolimpijske-igre/35356/