Metro-portal.hr

objavljeno 04.09.2008. 10:10:20

Svečana obljetnica rođenja Marina Držića

Jučer se Gradsko vijeće okupilo u čast slavnom pjesniku i komediografu.

Luko Paljetak govori pred okupljenima
Luko Paljetak govori pred okupljenima (Branimir Kvartuc, CROPIX)

U Dubrovniku je jučer održana svečana sjednica Gradskog vijeća posvećena 500. obljetnici rođenja Marina Držića, čime je počeo i program središnje Međunarodne konferencije u povodu te obljetnice.

Okupljenima u dubrovačkom kazalištu obratila gradonačelnica Dubravka Šuica koja je podsjetila da je ime Marina Držića nezaobilazno u dubrovačkoj i hrvatskoj povijesti te da je taj velikan pisane riječi civilizacijski i kulturološki simbol Dubrovnika i Hrvatske.

O važnosti Marina Držića okupljenima su govorili Slobodan Prosperov Novak i akademik Luko Paljetak. Istaknuvši značaj Držićevih književnih djela i njegovih procjena budućnosti, primijetili su kako budućnost pripada upravo onima koji su slični Držiću.

Otkriven spomenik 

U ime hrvatske Vlade i premijera Ive Sanadera okupljenima u dubrovačkom kazalištu obratio se ministar kulture Božo Biškupić koji je rekao kako Držić nije samo veliki hrvatski dramatičar, već je i veliko europsko ime podsjetivši kako je rođen 100 godina prije Molierea i 50 godina prije Shakespearea. Posebno je zahvalio Slobodanu Prosperovu Novaku i Luki Paljetku koji su priredili ovu obljetnicu te pridonijeli da budemo svjedoci Držićijade 2008. godine koja nas je na tog velikana podsjećala brojnim programima.

Nakon svečane sjednice na prostoru između Kneževa dvora i Gradske vijećnice otkriven je i spomenik Marinu Držiću, rad Ivana Meštrovića, koji je donedavno bio u hotelskom naselju Babin Kuk. Spomenik je na novoj lokaciji otkrio ministar kulture Božo Biškupić.

Program središnje Međunarodne konferencije, u povodu 500. obljetnice rođenja Marina Držića, trajat će do 7. rujna, a bit će organizirani brojni okrugli stolovi i plenarne sjednice u povijesnim prostorima Dubrovnika, a sudionici će podsjetiti još Sienu i Kotor. (HINA)

04.09.2008. 10:10:20
http://metro-portal.hr/svecana-obljetnica-rodjenja-marina-drzica/11341/