Metro-portal.hr

objavljeno 01.12.2008. 14:37:00
spolna bolest

Sve više Slovenaca zaraženo HIV-om

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)

Broj oboljelih od HIV-a u Sloveniji ove je godine za 30 posto veći nego lani, a medicinske stručnjake posebno zabrinjava što se testira samo 1,5 posto osoba na godinu, mnogo manje nego, primjerice, u susjednoj Austriji, iako je testiranje besplatno i anonimno.

"U prva tri mjeseca otkriveno je 46 slučajeva zaraze HIV-om, a do 2004. bilo ih je 20-ak na godinu", izjavio je u povodu Međunarodnog dana borbe protiv AIDS-a infektolog Mario Poljak.

Iako se Slovenija glede pojave bolesti ne razlikuje od europskih država, stručnjake zabrinjava "dinamika" epidemije i to što još razmjerno malen broj osoba pristupa besplatnim testovima. Nemaran odnos pacijenata prema mogućnosti da su zaraženi stručnjaci pripisuju pojavi medikamenata koji su znatno produljili životni vijek zaraženih AIDS-om. Time je nestao strah iz prvih godina pojave spolno prenosive bolesti koja je redovito završavala smrću pa su se oni iz tzv. rizičnih skupina držali mjera koje smanjuju opasnost od zaraze. To se posebno odnosi na muškarce koji spolno opće s istim spolom. Na njih se u Sloveniji odnosi 76 posto oboljelih, kojih je među ženama samo pet posto.

Po podacima infektologa trenutačno je u Sloveniji evidentirano 280 pacijenata s HIV-om, od kojih se 250 liječi pod nadzorom. Do sada je od te bolesti umrlo ukupno 130 osoba. (hina/metro-portal)

01.12.2008. 14:37:00
http://metro-portal.hr/sve-vise-slovenaca-zarazeno-hiv-om/13386/