Metro-portal.hr

objavljeno 26.01.2014. 14:49:00
EH, DA ...

Sve više roditelja odbija cijepiti djecu

Građanska inicijative za neobavezno cijepljenje u Hrvatskoj nedavno je počela prikupljati podršku u javnosti, a u nepuna tri mjeseca na Facebooku su okupili oko 10.000 roditelja

Odbijanje cijepljenja sve je češće
Odbijanje cijepljenja sve je češće (Arhiva)

Iako je za odbijanje obveznog cijepljenja u Hrvatskoj predviđena novčana kazna od 2000 kuna, zbog mogućih nuspojava roditelji su u 2012. godini odbili cijepiti 28 djece, a taj se broj u samo prvih devet mjeseci prošle godine popeo na 143 slučaj

Neki roditelji strahuju da bi zbog cijepljenja njihovo dijete moglo oboljeti od autizma ili multiple skleroze. Kao motiv sve češćeg odbijanja cijepljenja svoje djece navode da sami žele donijeti odluku, a ne da o tome, umjesto njih, odlučuje država.

Građanska inicijativa traži neobavezno cijepljenje

'Tražimo da u Hrvatskoj cijepljenje bude neobavezno kao i u većini razvijenih europskih zemalja. Želimo biti izjednačeni s drugim građanima Europe, da se poštuje ljudsko pravo na slobodu izbora i odlučivanja o jednoj tako važnoj odluci koja se tiče zdravlja naše djece', kaže Majetić.

On tvrdi da je cijepljene još od '70-ih i '80-ih neobavezno u većini gospodarski i demokratski razvijenih europskih zemlja, primjerice Austriji, Belgiji, Cipru, Danskoj, Estoniji, Finskoj, Irskoj ...

Građanska inicijative za neobavezno cijepljenje u Hrvatskoj nedavno je počela prikupljati podršku u javnosti, a u nepuna tri mjeseca na Facebooku su okupili oko 10.000 roditelja. Majetić kaže da imaju potporu stranke Savez za promjene, udruge Roditelji u akciji - RODA te Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata.

U prilog svojih zahtjeva navode svjetska istraživanja po kojima su necijepljena djeca zdravija od cijepljene - manje podložna infekcijama, pogotovo dišnog sustava, manje sklona alergijama, kožnim oboljenjima, artritisu... i općenito boljeg zdravlja.

Nesporno je, kaže Majetić, da zdrava djeca koja se cijepe protiv određene bolesti ipak mogu oboljeti od te iste bolesti, i to najčešće upravo nakon cijepljenja.

Jedna tako prouzročena 'mala epidemija' u Hrvatskoj dogodila se 2010. godine kada se 111-ero djece nakon dobivenog cijepljenja razboljelo od zaušnjaka, a Služba za epidemiologiju HZJZ-a navela da 'nema objašnjenja za takve posljedice cijepljenja'.

26.01.2014. 14:49:00
http://metro-portal.hr/sve-vise-roditelja-odbija-cijepiti-djecu/82913/