Metro-portal.hr

objavljeno 14.11.2008. 09:37:52

Sve više poslovnih žena bira posao majke - domaćice

Bočice i dude umjesto laptopa i aktovki

Fotografija vijesti

Kath Tsakalakis provela je sedamnaest godina radeći kao konzultant za tvrtku Bain & Company, živeći u zemljama poput Francuske i Grčke. Sad živi u San Franciscu kao majka-domaćica  petogodišnjem Matthew i trogodišnjem Stefanu.

«U početku smo imali dadilju, a i moj poslodavac je bio vrlo fleksibilan, no osjećala sam da propuštam djetinjstvo vlastite djece.», govori Tsakalakisova. «Ostajanje kod kuće definitivno je postalo sasvim uobičajen odabir. Većina mojih prijateljica nije se vratila na posao nakon što su rodile djecu.»

Ne radi se samo o Kath i njenim prijateljicama. Zavod za radnu statistiku izvještava da je između 1997. i 2005. godine postotak zaposlenih visokoobrazovanih majki pao sa 71 na 63 posto. «To su žene Generacije X koje su odrastale uz majke koje su radile i često izbivale iz kuće», primjećuje trend-prognostičarka Joyce Gioia. «One ne žele napraviti istu stvar sa svojom djecom». 

Međutim, nema svaka domaćica bogatog muža. Kad je tridesetosmogodišnja učiteljica Tangela Walker-Craft iz Lakefielda na Floridi odlučila ostati kod kuće sa kćerkom, mnogi su rođaci bili skeptični. «Smatrali su da se, pošto sam zarađivala više od muža, trebam vratiti na posao. Tangela je patentirala GoPillow, multifunkcionalan jastuk za dojenje, odmor ruke i prekrivač, kojeg proizvodi i prodaje od kuće.

Poslovi koje vode majke niču po cijeloj zemlji. «Danas tisuće mama-domaćica ima ogromno znanje i vještine i cijenjene su na trižištu rada, a one te vještine koriste kako bi osnovale svoje vlastite kompanije.», primjećuje Christopher Flett, autor knjige Što muškarci ne govore ženama o poslu. «Posebice danas, kad je ekonomska slika jako loša, mnoge majke napuštaju svoje poslove i osnivaju tvrtke koje vode od kuće, umjesto da čekaju da ih poslodavac otpusti.»

Ali poslodavci žele nazad svoje alfa-žene. Ogromne korporacije, poput PricewaterhouseCoopers i Ernst&Young imaju posebne programe osmišljene da pomognu majkama-domaćicama da se vrate na svoja radna mjesta. Shannon Davies, tridesetsedmogodišnja bivša zaposlenica u Ernst&Young kaže: «To je divna kompanija, ali ja nemam želju vratiti se korporacijskom svijetu.» Umjesto povratka, ova majka dvoje djece danas ima vlastitu tvrtku. Čime se tvrtka bavi? - Spajanjem poslodavaca i majki koje žele raditi pola radnog vremena.

14.11.2008. 09:37:52
http://metro-portal.hr/sve-vise-poslovnih-zena-bira-posao-majke-domacice/13076/