Metro-portal.hr

objavljeno 21.12.2011. 14:12:00
MIRNO SPAVAJ DRUŽE PLAVI

Sve više policajaca pati od problema sa spavanjem

"Kad se krećete u okolini koja obeshrabruje pokazivanje znakova slabosti postoji društveni pritisak da se ne bavite problemima spavanja ili da ih zanemarujete", tvrde istraživači

Fotografija vijesti

Čak 40 posto policijskih službenika ima neki oblik poremećaja spavanja, poput nesanice ili apneje, rezultat je jednog američkog istraživanja, prenosi Hina.

Istraživanje je pokazalo da su policajci s tim poremećajima ujedno imali najveće izglede za osjećaj 'istrošenosti', depresiju i tjeskobu. Uočeno je da su tijekom dvije godine nakon dijagnosticiranih problema sa spavanjem imali više administrativnih pogrešaka i povreda pravila o sigurnosti te su bili skloniji zaspati za volanom od naspavanih kolega.

"U našem društvu prevladava stajalište da je spavanje za slabiće", kaže dr. Michael Grandner sa Sveučilišta u Pennsylvaniji u Philadelphiji.

"Kad se krećete u okolini koja obeshrabruje pokazivanje znakova slabosti postoji društveni pritisak da se ne bavite problemima spavanja ili da ih zanemarujete" dodao je Grandner u komentaru objavljenom uz istraživanje u časopisu Američkog medicinskog udruženja JAMA.

On upozorava da kada policajaci pate od problema sa spavanjem to postaje javnozdravstveni i sigurnosni problem. Istraživači ističu da bi uprava policije trebala učiniti više kako bi odgovorila na taj problem.

Istraživanjem je obuhvaćeno pet tisuća policajaca i prosječne starosti između 38 i 39 godina koji su u policiji radili prosječno deset godina. Uočeno je da oni s poremećajima spavanja imaju dvostruko veće izglede za razvoj depresije, osjećaja emotivne istrošenosti na poslu ili tjeskobe.

Policajci s poremećajima spavanja također su češće ispoljavali nekontrolirani bijes prema građanima ili osumnjičenicima. Istraživači su uočili i da opasnost od apneje u spavanju - kratkotrajnih prekida disanja tijekom spavanja raste s prekomjernom težinom.

21.12.2011. 14:12:00
http://metro-portal.hr/sve-vise-policajaca-pati-od-problema-sa-spavanjem/66582/