Metro-portal.hr

objavljeno 01.10.2019. 19:01:00
PODACI

Sve više paketa na tržištu poštanskih usluga

U drugom tromjesečju 2019. ostvareno je 8,8 posto više paketskih usluga u odnosu na prethodno tromjesečje i 14,7 posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine

Paketi dolaze...
Paketi dolaze... (Arhiva)

Na tržištu poštanskih usluga u Republici Hrvatskoj i u drugom tromjesečju 2019. zabilježen je nastavak rasta broja paketa. Ukupno je ostvareno 5,9 milijuna paketskih usluga, što je apsolutno najveći broj tih usluga od njihovog praćenja. Rezultat je to povećanog broja paketa u ostalim poštanskim uslugama koje se nude u sklopu e-trgovine.  

Rast broja prenesenih paketa utjecao je i na rast udjela tih usluga na ukupnom poštanskom tržištu tako da paketi trenutno zauzimaju 7,7 posto tržišta, što je za oko jedan posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Također je povećanje broja paketa rezultiralo i povećanjem ukupnih prihoda tako da su oni u odnosu na prethodno tromjesečje porasli za 7 posto, odnosno 13 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Ukupan broj poštanskih usluga, prvenstveno prijenosa pismovnih pošiljaka, u blagom je padu, kako u odnosu na prethodno tromjesečje (-4,3 posto), tako i u odnosu na isto razdoblje prethodne godine (-1,2 posto).

Broj davatelja poštanskih usluga nije se mijenjao pa je na kraju drugog tromjesečja 2019. ukupno bilo 22 davatelja, a najveći među njima je HP-Hrvatska pošta d.d. s udjelom od oko 84 posto na tržištu.

Podaci o tržištu poštanskih usluga u drugom tromjesečju dostupni su na internetskoj stranici Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a) putem poveznice

Piše: Sanja Ledinek
01.10.2019. 19:01:00
http://metro-portal.hr/sve-vise-paketa-na-trzistu-postanskih-usluga/121022/