Metro-portal.hr

objavljeno 20.10.2020. 09:01:00
HMMM...

Sve više ljudi živi s roditeljima

Neki obiteljski dom nisu nikada napustili, dok se drugi vraćaju nakon određenih neuspjeha

Sve češće se vraćaju, ako su uopće otišli...
Sve češće se vraćaju, ako su uopće otišli... (Arhiva)

Svaka generacija nosi neke nove društvene trendove. Jedna od uočljivijih u suvremenom društvu je dob u kojoj mladi odlaze iz obiteljskog doma i započinju nezavisni život.

Danas nije neobično da na istom mjestu žive roditelji i njihova, ne tako mala, djeca. Stučnjaci su taj fenomen čak i imenovali, piše The Guardian.

Takozvani "bumerang" fenomen odnosi se na mlade osobe koje se vraćaju u roditeljski dom u 20-im i 30-im godinama, a sada je stalna značajka Britanskog društva i vjerojatno će potaknuti redefiniranje percepije toga što znači obiteljski život, rekli su stručnjaci.

Istraživanje je pokazalo da skoro dvije trećine mladih osoba bez djece u dobi između 20 i 34 u Ujedinjenom Kraljevstvu nikada nisu napustili roditlejski dom ili su se ponovno uselili zbog kombinacije nepouzdanog tržišta rada i niskih satnica, visokih cijena najma te stresnih životnih promjena poputprekida romantičnog odnosa.

Oko tri i pol milijuna mladih samaca u Ujedinjenom Kraljevstvu žive sa svojim roditeljima.

To je povećanje od čak jedne trećine u zadnjih deset godina te je trend koji će vjerojatno dodatno rasti kako se probude ekonomske i društvene posljedice pandemije koronavirusa.

"Mlade osobe koje žive doma nakon dvadesete nije privremeni fenomen. Mnogo mladih osoba će provesti veći dio desetljeća živjeći tako", izjavila je Katherine Hill, suradnica iz Centra za istraživanje društvene politike. 

Suživot u tom obliku nosi mnoge probleme i potrebne su značajne prilagodbe. Primjerice, obitelji moraju pregovarati o tome trebaju li mlade osobe plaćati najam, doprinijeti plaćanju računa i pomagati s kućanskim poslovima.

Javljaju se problemi privatnosti i neovisnosti, posebice ako u stanu ili kući živi previše osoba.

S druge strane, ukoliko djeca aktivno sudjeluju i doprinose kućanstvu, olakšanje može biti obostrano. Mladi se ne moraju snalažiti s pronalaskom priuštivog stana, dok roditelji imaju pomoć s troškovima.

Pandemija koronavirusa dodatno je otežala ionako stresan proces traženja priuštivih stanova za najam, a zbog očekivane krize, ni tržište rada ne čini se obećavajuće. Stoga, je vjerojatno da će mnogi mladi usprkos planovima za iseljavanje tu odluku barem privremeno odgoditi.

20.10.2020. 09:01:00
http://metro-portal.hr/sve-vise-ljudi-zivi-s-roditeljima/128152/