Metro-portal.hr

objavljeno 08.09.2012. 11:53:36
PROBLEM

Sve više ljudi pati od nesanice

Prijelaz od akutnog u kronični poremećaj spavanja pojačava rizik razvoja težih oblika depresije

Nesanica može odvesti u depresiju
Nesanica može odvesti u depresiju (Arhiva)

Nedavno provedeno zajedničko istraživanje britanskih, američkih i kanadskih znanstvenika pokazalo je da od nesanice pati gotovo 10% odraslih osoba u razvijenim zemljama. Svake godine se s problemom nesanice suočava više milijuna ljudi. To je znatno više nego li se ranije pretpostavljalo.

 je najčešći poremećaj spavanja. Naziv obuhvaća različite pojave vezane uz spavanje. Neke osobe teško zaspu ili ne zaspu uopće, druge imaju isprekidan san, neke zaspu ali spavaju vrlo kratko, neke ne spavaju noćima.

Akutnom nesanicom se naziva poremećaj spavanja koji traje kraće od tri mjeseca, dok se nesanice duljeg trajanja smatraju kroničnim poremećajem spavanja. Prijelaz od akutnog u kronični poremećaj spavanja pojačava rizik razvoja težih oblika depresije.

Nesanica je vrlo često samo jedan od simptoma tjeskobe ili stresa. Da bi se nesanica uklonila, potrebno je razriješiti probleme koji su izazvali stres i tjeskobu. U suprotnom, nagomilani i potiskivani problemi utječu na našu svakodnevicu i normalni ritam spavanja. Ako ih ne razumijemo i ne rješavamo uz stručnu pomoć, problemi, a time i nesanica, bit će sve veći i ozbiljniji.

Poremećaj se obično liječi tabletama za spavanje.

Može se očekivati da će se u budućnosti akutni problemi sa spavanjem javiti u još većem postotku stanovništva, te da će se u dijelu razviti i kronični poremećaj.

Ovo istraživanje prvo je upozorilo na proširenost i ozbiljnost pojave nesanice. Predstoji razjašnjavanje čimbenika koji uzrokuju nastanak i produbljivanje poremećaja.

Izvor: znanost.com
08.09.2012. 11:53:36
http://metro-portal.hr/sve-vise-ljudi-pati-od-nesanice/73784/