Metro-portal.hr

objavljeno 26.07.2019. 17:00:00
LOŠE...

Sve više bolovanja zbog depresije

Kako tumačiti podatak da zaposlenici u Njemačkoj tri puta češće odlaze na bolovanje zbog psihičkih problema nego prije dva desetljeća? Jesu li ljudi sve bolesniji zbog stresa na poslu ili je u pitanju nešto drugo?

Sve je češća...
Sve je češća... (Arhiva)

Broj bolovanja zbog psihičkih tegoba se u Njemačkoj utrostručio u posljednja dva desetljeća, navodi zdravstveno osiguranje DAK u novoj studiji. U pitanju je jedna od najvećih osiguravajućih kuća s pet milijuna osiguranika i samim tim zavidnom bazom za ovakvu studiju.

Neslavni rekord je dostignut 2017. godine kada su zaposleni u prosjeku zbog psihičkih problema propuštali 2,5 radnih dana u godini. Dvadeset godina ranije je prosjek bio 0,7 dana po osiguraniku.

DAK navodi da su radnici najčešće izostajali zbog depresije, slijede poremećaji prilagođavanja - to su reakcije na velike promjene u životu - a zatim neurotični poremećaji. Više su izloženi stariji zaposlenici i žene, piše u studiji. Posebno mnogo izostanaka ima među zaposlenima u javnoj upravi i zdravstvenom sustavu.

Andreas Storm, generalni direktor DAK, smatra da je porast rezultat otvorenijeg odnosa prema psihičkim problemima. „Oni više nisu tabu, posebno u razgovoru liječnika i pacijenta", kaže on. Takvo tumačenje dijeli i Njemačko društvo za psihijatriju.

Više stresa na poslu

No stranka Ljevica uzroke vidi na radnom mjestu. „Stres na poslu donosi bolest. Mnogi zaposleni bi o tome mogli napisati knjigu. To se ne smije zanemarivati", rekla je Jutta Krellmann, parlamentarna zastupnica Ljevice, za agenciju dpa.

Ona se oslanja na anketu koju je nedavno proveo YouGov za potrebe konzultantske kuće Swiss Life. Prema toj anketi, čak 63 posto Nijemaca kaže da je stres na radnom mjestu „visok" ili „vrlo visok".

Kao najvažnije uzroke navode nedostatak vremena za sve radne zadatke (46 posto), neugodnu atmosferu i kolege (45), pritisak da se iskažu (32) i previše posla (31).

26.07.2019. 17:00:00
http://metro-portal.hr/sve-vise-bolovanja-zbog-depresije/119742/