Metro-portal.hr

objavljeno 18.03.2013. 13:28:29
ŠTETNO

Sve više Amerikanaca protiv cjepiva za HPV

Danas objavljeno istraživanje pokazalo je da se sve više američkih roditelja protivi cijepljenju svojih kćeri

Dobro se informirajte i razmislite

Glavni razlog negativnog stava prema cjepivu je taj što roditelji smatraju da su im kćeri premlade, tj. da nisu seksualno aktivne, ali tu je i strah oko neškodljivosti i neželjenih propratnih pojava cijepljenja

U anketi među roditeljima provedenoj 2008. godine, 40 posto ih se izjasnilo protiv HPV cjepiva, a dvije godine kaksnije taj se postotak povećao na 44.

"Ovaj trend je suprotan od onoga kakav bi trebalo biti", ističe Robert Jacobson, pedijatar Dečijeg centra klinike Mayo i jedan od voditelja istraživanja, koji ističe kako istraživanja stalno iznova ukazuju da je cjepivo protiv HPV-a sigurno i efikasno.

Mnogi su liječnici ipak drugog mišljenja od dr. Jacobsona i upozoravaju na mnoge nelogičnosti poput one da cijepivo štiti pet godina te da stoga nema razloga da se cijepe djevojčice u ranoj teenagerskoj dobi koje uglavnom nisu seksualno aktivne, a cjepivo ima i prilično gadne nuspojave.

"HPV je praktično uzrok 100 odsto slučajeva raka grlića materice, a 50 posto Amnerikanaca se bar jednom u životu zarazi tim virusom. To je pritajena infekcija. Osoba ne može znati kada joj je izložena, niti zna da je zaražena", uporan je Jacobson. 

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučuju da se protiv HPV-a cijepe djevojčice i dječaci starosti od 11 do 12 godina, kao i djevojke do 26 godina i mladići do 21 godine, ukoliko nisu cijepljeni u mlađim godinama. Također se savjetuje da se cijepe i muški homoseksualni parovi. 

Evo što o cijepljenu protiv HPV-a misli dr Lidija Gajski, naša poznata zviždačica.

Svoje mišljenje i zaključke prezentirala je u članku "Cjepivo protiv HPV-a - nepotrebno, beskorisno, štetno" koji je poziv na alarm tisućama roditelja koji će ove godine cijepiti svoju djecu. Gajski kaže: "Nadležne institucije tvrde da je cjepivo protiv HPV-a izrazito sigurno. No, dezinformacijama nikad kraja. Kliničke studije na temelju kojih je cjepivo protiv HPV-a registrirano bile su dizajnirane na način koji ne omogućuje adekvatno prepoznavanje nuspojava i obilovale su metodološkim slabostima. Istodobno, druga znanstvena istraživanja povezala su ovo cjepivo s cijelim nizom nuspojava: smrt, grčevi, gubitak svijesti, pad krvnog tlaka, gubitak vida, trnci, paraliza, Guillain-Barreov sindrom, kljenut ličnog živca, sindrom kroničnog umora, teške alergijske reakcije, autoimuni poremećaji, duboka venska tromboza, plućna embolija, upala gušterače..."

18.03.2013. 13:28:29
http://metro-portal.hr/sve-vise-amerikanaca-protiv-cjepiva-za-hpv/77112/