Metro-portal.hr

objavljeno 02.10.2009. 17:27:39
preseljenje

Sve što trebate znati prije života u dvoje

Ludo ste zaljubljeni, ali ipak morate promisliti o nekoliko ne baš romantičnih pitanja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)

Za sve u životu postoji prvi put pa se tako i ukorijenjeni samci jednoga dana odlučuju napustiti svoje gnijezdo i useliti u zajednički stan s voljenom osobom.

Život u dvoje nije doručak uz pjenušac svako jutro niti romantična večera koja završava strastvenim seksom.

Ludo zaljubljeni parovi ponekad zaboravljaju na što sve moraju biti spremni kada se upuštaju u zajednički život i imaju nerealna očekivanja.

Najljepše ljubavne veze mogu puknuti zbog naizgled glupih svakodnevnih sitnica poput odlaska u trgovinu i čišćenja, iako se one mogu vrlo lako izbjeći pravovremenim planiranjem i dogovorom.

Brojni parovi navode da do prvih trzavica dolazi već prilikom razmještaja namještaja u zajedničkom stanu jer, eto, on svoj veliki TV s igračkom konzolom želi postaviti na centralno mjesto dnevne sobe, a ona inzistira na ogromnom ormaru za svu svoju odjeću.

Parovima se stoga savjetuje da na vrijeme naprave popis stvari koje svatko od njih želi sa sobom ponijeti u novi stan te da se prije preseljenja napravi kompromis oko uređenja zajednička četiri zida.

Naime, žene obično puno više paze na detalje i dekoraciju, dok je muškarcima u prvom planu praktičnost. Takva kombinacija kreative i racionalnosti, ako je ispravno usmjerena, može dovesti do vrlo ugodno i lijepo uređenog doma za oba partnera.

Kad je riječ o neoženjenim parovima, potrebno je prethodno razmisliti o tome tko će potpisati ugovor o najmu. Kako je osoba čije se ime nalazi u ugovoru odgovorna za plaćanje stanarine, režija i ostalih obveza koje iz njega proizlaze, važno je razgovarati o budućnosti i neromantičnom, ali mogućem slučaju prekida veze.

Zajednički život nije romantična komedija ni bajka, ali niti neprekidno skupljanje partnerovih smrdljivih čarapa po stanu.

Neoženjenim parovima također se preporuča da otvore poseban bankovni račun na kojem će štedjeti za veće i nepredvidive investicije, otplatu kredita, ali i za stvaranje crnog fonda u slučaju kriza poput gubitka posla.

Zaljubljeni se moraju dogovoriti i oko čišćenja kuće. Vremena kada je žena održavala svaki centimetar zajedničkog doma uglavnom su prošla i od modernih muškaraca se očekuje da se uključe u kućanske poslove.

Neki parovi se stoga odlučuju na detaljan raspored čišćenja, dok drugi od početka podjele obveze i dužnosti kojih se nastoje držati.

Život u dvoje nije razlog za prestanak poduzimanja zajedničkih aktivnosti, izlaženja i međusobnih spojeva. Svakodnevica može u ljubav unijeti samo dosadu pa je vrlo važno i dalje provoditi vrijeme kvalitetno, posjećivati prijatelje, odlaziti na izlete, u kino i predstave.

02.10.2009. 17:27:39
http://metro-portal.hr/sve-sto-trebate-znati-prije-zivota-u-dvoje/23477/