Metro-portal.hr

objavljeno 13.02.2014. 11:35:00
EH, DA ...

Sve što niste znali o dezodoransima

Prikrivanje mirisa našeg tijela pretvorilo se u industriju koja godišnje vrti stotine milijuna dolara, pa evo par činjenica koje možda niste znali

(Arhiva)

Dezodoransi nam već stoljećima služe za prikrivanje mirisa našeg tijela koji ponekad mogu biti prilično neugodni, pa se HuffPost potrudio prikupiti neke činjenice o dezodoransima koje su manje poznate.

Za početak, znoj zapravo uopće nema mirisa. Ono što odaje karakterističan miris koji nas, u nekim slučajevima, može čak i natjerati na povraćanje su bakterije koje razgrađuju jednu od dvije vrste znoja koje se nalaze na koži. Stoga dezodorans ima antibakterijske sastojke koje zaustavljaju taj proces i sprječavaju nastanak neugodnih mirisa, dok je zadaća antiperspiranta zaustaviti znojenje.

Mirisne kupke i upotrebu parfema uveli su još stari Egipćani, no prvi pravi dezodorans nastao je 1888. godine, a nazvali su ga - Mama. Petnaest godina kasnije napravljen je prvi antiperspirant pod imenom Everdry.

Ako ste korisnik antiperspiranta i stalno ga morate stavljati sve više i češće, to se događa iz razloga što se tijelo navikne na taj antiperspirant i prestaje reagirati na njega. Znanstvenici još uvijek muku muče s rješenjem te zagonetke, pa preporučuju da svakih šest mjeseci mijenjate dezodorans koji koristite. 

Posebni dezodoransi za žene i muškarce zapravo su marketinški trik, jer je jedina razlika u ambalaži i mirisu, a sastojci su isti. Inače, muškarci imaju manje žlijezda znojnica od žena, no njihove proizvode više znoja. 

Još jedna fama su žute mrlje na odjeći koje se pojavljuju nakon nekog vremena korištenja dezodoransa, a za sada znanstvenici misle da se radi o reakciji aluminija u dezodoransima sa znojem, odjećom ili praškom za pranje rublja. Stoga, ako ih želite izbjeći, prestanite koristiti dezodorans koji sadrži aluminij.

Inače, zbog svih mogućih sastojaka koje kozmetička industrija stavlja u dezodoranse, toplo preporučujemo da ih radite sami, kod kuće i od prirodnih sastojaka - raznih ulja i ekstrakata koji imaju antibakterijsko djelovanje.

13.02.2014. 11:35:00
http://metro-portal.hr/sve-sto-niste-znali-o-dezodoransima/83265/