Metro-portal.hr

objavljeno 26.11.2010. 13:18:26
NESLAVNI POKUŠAJI

Sve kontroverzne klonirane životinje

Od ovce Dolly do konja Prometea, kloniranje je drastično napredovalo u posljednjih 15 godina

Ovca Dolly
Ovca Dolly (Wikipedia)

Ovca Dolly - dolazak ovce Dolly značio je pobjedu genetičke tehnologije, što je demonstriralo kako znanstvenici mogu preokrenuti dob stanice, pretvarajući stanicu odrasle ovce u embrij, iz kojeg je na kocnu nastala nova ovca. Njezino rođenje pokrenulo je oštru raspravu o etici i ciljevima kloniranja. Etički argumenti protiv kloniranja još su ojačali 2003. nakon što je ovca uspavana zbog problema s plućima.

Miš Cumulina - miš je bio prvi od 50 identičnih miševa, koji su se proširili na tri generacije, a stvoreni su na Sveučilištu Hawaii 1998. Inače ženka, dobila je ime Cumulina jer je stvorena iz DNK kumulusnih stanica, koje okružuju jajašce u razvoju. Cumulina je bila prva životinja klonirana iz odraslih stanica, a koja je doživjela strarost i proizvela zdravo potomstvo.

Gaur Noah - gaur je vrsta divljeg azijskog goveda sličnog bizonu, a predstavljala je prvi pokušaj znanstvenika da kloniraju ugroženu životinju. Američki znanstvenici željeli su napraviti velik korak u zaštiti ugroženih vrsta kloniranjem gaura kojeg je trebala roditi obična kravan na farmi u Iowi. Nažalost, Noah je uginuo ubrzo nakon što je došao na ovaj svijet, 2001.

Mačka CC - CC ili Carbon Copy rođena je 2001., što ju čini prvim kućnim ljubimcem koji je kloniran. Znanstvenici su kloniranjem željeli milijunima vlasnika kućnih ljubimaca ponuditi šansu da ponovo ožive svoje voljene životinje. Ipak nisu uspijeli pogoditi ni izgled ni osobine mačke. CC je bio potpuno drugačiji od svojeg orignirala Rainbowa.

Krava Vandyk K integ Paradise 2 - klon čudnog imena bio je jedan od tri dobivenih iz stanice višestruko nagrađivane krave Vandyk K Integ Paradise. Smrznuti embiji implantirani su u majke surogate. Vandyk K integ Paradise 2 našla se u centru javnosti prošlog kolovoza kada je britanska Agencija za kontrolu hrane priznala kako se meso od njenog potomstva našlo u prodaji.

26.11.2010. 13:18:26
http://metro-portal.hr/sve-kontroverzne-klonirane-zivotinje/51801/