Metro-portal.hr

objavljeno 13.10.2021. 15:01:00
EHHH...

Sve je više mladih depresivnih ljudi...

Simptomi depresije kod adolescenata jednaki su kao i kod odraslih: dolazi do promjena u ritmu spavanja, tjelesnoj težini, bezvoljnosti, beznadnosti, osjećanja umora

Nije to jednostavno ni lako...
Nije to jednostavno ni lako... (Arhiva)

Depresija je ozbiljan poremećaj mentalnog zdravlja duboko utječe na svaki aspekt života, a također može imati fatalni ishod.

Mentalno zdravlje okružuju brojne stigme, stid i sramota da se potraži pomoć, kao i razne zablude zbog kojih su mladi nedovoljno informirani o depresiji i dostupnim terapijama.

Simptomi depresije kod mladih

Depresija kod mladih se u najvećem broju slučajeva prvi put javlja u razdoblju puberteta. S druge strane, dosta je rijeđa pojava ove bolesti u ranom djetinjstvu.

Simptomi depresije kod adolescenata jednaki su kao i kod odraslih: dolazi do promjena u ritmu spavanja, tjelesnoj težini, bezvoljnosti, beznadnosti, osjećanja umora. Osim toga, simptomi depresije kod mladih su i prevladavajuće nezadovoljstvo, primjetna i česta nervoza. Tinejdžeri se neprijateljski ponašaju prema roditeljima, a nisu rijetki ni napadi bijesa.

Roditeljima znak za uzbunu mogu biti i novi problemi u školi, kao i ako primijete da tinejdžer ne održava osobnu higijenu kao ranije.

Depresija kod mladih praćena je niskim samopouzdanjem i sumornom slikom budućnosti. Mladi koji se bore s depresijom u opasnosti su da se okrenu zloupotrebi psihoaktivnih supstanci, zato je pravovremena i adekvatna reakcija roditelja od presudne važnosti.

Stres i okruženje kao okidači depresije

Svijet se danas mijenja bržim tempom nego ikada, a nagle promjene dovode do većeg stresa kod mladih nego u prethodnim generacijama. Stres izaziva depresiju i poremećaje raspoloženja.

Tinejdžeri koji su zbog okoline ili genetskih predispozicija skloniji stresu mogu stoga razviti simptome depresije u zbunjujućem i teškom razdoblju adolescencije.

Suvremeni način života se odlikuje nedostatkom podrške obitelji, manjkom fizičke aktivnosti i osobnih susreta, sunčeve svjetlosti i većom upotrebom tehnologije. Svi ovi faktori utječu na sve češću pojavu depresije kod mladih.

Ne može se zanemariti ni utjecaj životne sredine, kao što je prehrana prepuna brze hrane i i povećana izloženost toksinima. Naš užurbani način života, toksini iz okoline i drugi elementi mogu povećati faktore stresa koji doprinose depresiji.

Utjecaj društvenih mreža

Jedna od najvećih razlika u životu sadašnjih tinejdžera, u usporedbi s ranijim generacijama, je ta što oni provode puno manje vremena povezujući se s vršnjacima osobno, a više vremena povezujući se elektronskim putem, uglavnom putem društvenih mreža.

Takve veze su emotivno manje ispunjujuće i nerijetko dovode do osjećaja izoliranosti i usamljenosti, koja su povezana s depresijom.

Depresija kod mladih se razvija i zbog manjka samopouzdanja i iskrivljene slike o svom tijelu. Recimo, društvena mreža Instagram bazira se uglavnom na imidžu. Najčešće je Instagram ključna platforma zbog koje mladi doživljavaju osjećaj anksioznosti, depresije i zabrinutosti zbog izgleda tijela.

Jedan od najčešćih uzroka depresije kod tinejdžera je nedostatak sna, koji mogu izazvati ili pogoršati društvene mreže. Istraživanja pokazuju da 60 posto adolescenata gleda u mobitele u posljednjih sat vremena prije spavanja i da u prosjeku spavaju sat vremena manje od svojih vršnjaka koji ne koriste mobitele prije spavanja.

Plavo svjetlo s elektronskih ekrana ometa proces uspavljivanja; povrh toga, provjera društvenih mreža nije opuštajuća aktivnost pred spavanje.

Nedostatak zdravih aktivnosti

Depresija kod mladih javlja se i zbog onoga što tinejdžeri ne rade kada ne provode vrijeme na društvenim mrežama. Prije svega se misli na fizičku aktivnost i aktivnosti koje donose osjećaj postignuća, poput učenja novih vještina i razvijanja talenata.

Ako provodite puno vremena na mobitelu, imate manje vremena za aktivnosti koje mogu izgraditi samopouzdanje, osjećaj uspješnosti i povezanosti.

Društvene mreže također ometaju izvršavanje domaćih zadaća i drugih aktivnosti koje zahtijevaju koncentraciju. Postalo je uobičajeno da se tinejdžeri druže s prijateljima na društvenim mrežama u isto vrijeme dok uče. Studije pokazuju da to smanjuje učenje i performanse,

13.10.2021. 15:01:00
http://metro-portal.hr/sve-je-vise-mladih-depresivnih-ljudi/134640/