Metro-portal.hr

objavljeno 06.11.2010. 10:04:53
DAROVI PRIRODE

Sve dobrobiti i koristi voćnih sokova

Svi znamo da su voćni sokovi dobri za zdravlje. No znanstvenici svaki dan otkrivaju njihove nove koristi za određe bolesti

Uz dodatak mlijeka i leda možete dobiti i ukusan shake ili smoothie
Uz dodatak mlijeka i leda možete dobiti i ukusan shake ili smoothie (Shutterstock)

Jučer su američki znanstvenici otkrili da sok cikle može pomoći u liječenju demencije, jer sadrži nitrat, koji pak pomaže u širenju krvnih žila, pumpajući zalihe krvi do mozga. Pogledajte koje sastoje sadrže drugi popularni sokovi, a mogu nam pomoći.

1. Sok od nara za rak prostate - nar sadrži koktel kemikalija koje reduciraju oštećenja stanica i potencijalno ubijaju kancerogene stanice, navode znanstvenici sa Sveučilišta California. Testirali su 50 muškaraca s rakom prostate, koji su konzumirali čašu (0,2 l) soka dnevno, te pratili stanje specifičnog antigena (PSA), proteina koji je povezan s rakom prostate. Obično bi se nivo proteina udvostručio u 15 mjeseci, no pacijentima koji su pili sok od nara trebalo je 54 mjeseca da dođu do tog nivoa.

2. Sok od grejpfruta za regulaciju tjelesne težine - američka studija istražila je doborobiti grejpfruta na uzorku od 100 pretilih osoba koje su podijeljene u tri grupe: jedna grupa konzumirala je pola grejpfruta prije svakog obroka, druga čašu soka od ovog voća, a treća nije konzumirala grejpfrut. Nakon 12 tjedana oni koji su jeli grejpfrut izgubili su u prosjeku 1,6 kg, a oni koji su pili sok 1,4. No oni koji ga nisu konzumirali smršavili su samo 0,2 kg.

3. Sok od brusnice za infekcije mokraćnih puteva - studija provedena ove godine pokazala je da sok od brusnice sprječava razvoj bakterije E.Coli, najčešćeg uzročnika urinarnih infekcija. Istraživači su pokazali da unutar osam sati od konzumiranja soka, može se spriječiti razvoj infekcije. No suprotno popularnom vjerovanju, sok neće pomoći u liječenju cistitisa, ako se infekcija već pojavila, jer njegove kiseline mogu pogoršati stanje.

4. Sok od jabuke za Alzheimerovu bolest - kozumacija ovog soka održava nivo kemikalije u mozgu po imenu acetilkolin, koja je bitna za memoriju i zdravlje mozga. Prema istraživanju provedenom na miševima, istraživači sugeriraju da dvije čaše soka dnevno (oko 500 ml) mogu imati sličan učinak kod odraslih osoba.

5. Sok od višnje za grčeve i kostobolju - nedavne studije Sveučilišta Northumbria pokazuju da su se trkači koji su pili sok od ovog voća, dva puta dnevno tijekom perioda od 5 dana, puno brže oporavljali nakon utrke i imali manje bolova u mišićima. Osim toga, sok od višnje može ublažiti kostobolju pomažući tijelu da izluči mokraćnu kiselinu povezanu s bolnim zglobovima.

6. Sok od naranče za bolesti srca - sadrži antioksidant hesperdin, koji pomaže funkcioniranje krvnih žila, smanjujući rizik od srčanih bolesti. Američki istraživači otkrili su da su muškarci koji su pili dnevno 500 ml soka od naranče imali niži krvni tlak, za razliku od onih koji su uzimali suplemente antioksidansa.

7. Sok od ananasa za artritis - enzim bromelain, koji se može naći u mesu i soku ananasa, pomaže tijelu da probavi proteine i pospješuje probavu, no također ima i drugih koristi. Kada se uzima na prazan želudac, bromelain se ponaša kao protuupalni agens, što reducira artritis i oticanje.

8. Kokosova voda za iscrpljenost - Madonna i Gwyneth Paltrow su među poznatim osobama koje konzumiraju kokosovu vodu (mlijeko se radi od dodatka kokosovog mesa), kako bi ubrzale oporavak. Entuzijasti su je nazvali "prirodno sportsko piće" jer sadrži sve što je potrebno - tekućinu za hidrataciju, ugljikohidrate za energiju i elektorlite koji nadomještaju gubitak hranjivih tvari uz samo 46 posto kalorija i bez masnoća.


06.11.2010. 10:04:53
http://metro-portal.hr/sve-dobrobiti-i-koristi-vocnih-sokova/50795/