Metro-portal.hr

objavljeno 05.05.2013. 10:51:00
DOBRO JE ZNATI

Sve dobrobiti i koristi krumpira

Jednako dobar za liniju kao i za novčanik, krumpir je odlična baza za bilo koji obrok. Naravno, s dobrim starim načinom pečenja ne možete pogriješiti, ali zašto ne probati nešto novo?

Krumpir je ... genijalan! :)
Krumpir je ... genijalan! :) (Shutterstock)

1. Domaći čips - nema potrebe za pečenjem u dubokom ulju kako biste uživali u svježem čipsu. Možete ga ispeći i u pećnici i tako eliminirati višak masnoće. Samo ga narežite tanko, pospite s malo ulja, dodajte soli i pecite na 200 stupnjeva dok ne postane zlatno-smeđi.

2. Skordalia - radi se o klasičnom grčkom predjelu. Načinjeno je od krumpira i češnjaka, a tradicionalno se polužuje s ribom i repom. Jednostavo zgnječite krumpire i češnjak, te dodajte maslinovog ulja, octa i soli. Načinite gustu smjesu i uživajte.

3. Palačinke od krumpira (latkes) - tradicija su tijekom proslave Hanuke. Ove se palačinke peku u ulju kako bi se obilježila legenda o svjetiljci koja je gorila u hramu 8 dana, premda za nju nije bilo dovoljno ulja. Tradicionalno ulje je maslinovo. Rade se od krumpira, luka, jaja, soli i papra.

4. Kućni lijekovi od krumpira - ako imate problema s bradavicama, utrljajte na njih komad sirovog krumpira. Bogat je kalijem i vitamnom C koji pomažu zacijeljenje. Osim toga krumpir dobro zadržava toplinu, stoga ako trebate ugrijati neko mjesto na tijelu, zamotajte jedan u tkaninu i pritisnite. Ako ste se slučajno opekli prilikom kuhanja, nježno pritisnite sirovu polovicu krumpira na opeklinu. Pomoći će ublažavanju boli.

5. Pomoć u kuhinji - ako ste slučajno presolili juhu ili gulaš, ne brinite. Dodajte unutra jedan narezani krumpir i on će upiti višak. Osvježite svoje srebrni pribor za jelo pomoću krumpira. Naime, nakon što ga skuhate, sačuvajte vodu. Uronite pribor u vodu i neka tako odstoji sat vremena. Ispolirajte ga i bit će kao nov.

05.05.2013. 10:51:00
http://metro-portal.hr/sve-dobrobiti-i-koristi-krumpira/37705/