Metro-portal.hr

objavljeno 05.07.2011. 18:26:00
DIGITALIZACIJA ŠKOLE

Sve će školske knjige u Južnoj Koreji do 2015. biti digitalne

Do 2015. godine sav edukativni i školski materijal za sve stupjeve obrazovanja trebao bi biti dostupan u digitalnom formatu, što će Južnu Koreju koštati oko 2.4 milijardi dolara

Fotografija vijesti

Južnokorejska vlada planira do 2014. godine potpuno digitalizirati sav edukativni materijal za osnovne škole, a do 2015. i materijal ostalih obrazovnih razina učiniti dostupnim na računalima, smartphonima i tabletima.

Iako još nije objavila na kojim će točno uređajima i modelima ovaj sadržaj biti dostupan, vlada predviđa da će za ovaj projekt potrošiti oko 2.4 milijarde američkih dolara.

Neke škole u Južnoj Koreji već koriste laptope za nastavu, ali brojne tvrtke, poglavito japanske i američke, zabrinute su da bi Korejanci mogli dati prednost svojim tvrtkama poput Samsunga, kada je nabavljanje tableta u pitanju.

Ovaj će potez svakako ponovo pokrenuti staru debatu o tome uče li djeca bolje iz klasičnih knjiga ili tekstova u digitalnom formatu. Isto tako, postavlja se i pitanje mogu li manji tableti sa svojom skromnom širinom ekrana ozbiljno parirati preglednosti standardnih udžbenika, koji još uvijek imaju znatno više prostora na svakoj stranici od tableta.

Možda se inzistiranje na ovim detaljima čini pomalo trivijalnim, ali prije nego što je odustala od cijelog projekta, tvrtka koja je proizvela tablet Kno jednom je prilikom zaključila kako će nam u budućnosti trebati tableti čija je površina ekrana četiri puta veća od one koju trenutno ima iPad, ukoliko želimo potpuno zamijeniti klasične udžbenike.

Prema istraživanju koje su svojevremeno proveli, tvrtka je ustvrdila kako učenici trebaju nešto što će im vjerno reproducirati knjigu u njenoj punoj veličini, bez kompromisa. Upravo činjenica da tableti i čitači pokušavaju natrpati priručnike i udžbenike na mali ekran jest glavni razlog zbog kojeg su svi slični pokušaji u prošlosti propali.

Bilo kako bilo, ovo bi mogla postati nevjerojatna poslovna prilika za Samsung, koji bi, ukoliko ovaj projekt uspije, mogao postati vladar u dosad potpuno neotkrivenom dijelu tržišta.

05.07.2011. 18:26:00
http://metro-portal.hr/sve-ce-skolske-knjige-u-juznoj-koreji-do-2015-biti-digitalne/60979/