Metro-portal.hr

objavljeno 23.08.2011. 18:56:00
POSAO I STRES

Svakodnevno putovanje na posao posebno je stresno ženama

Dok prosječnom muškarcu ova putovanja predstavljaju uglavnom tek gnjavažu, prosječnoj su ženi dodatni izvor svakodnevnog stresa s kojim se mora nositi

Fotografija vijesti

Svakodnevno putovanje na posao i kući s posla malo je komu zabavno, posebice u doba ovih ljetnih vrućina u kombinaciji s nepostojećom klimatizacijom u vozilima javnog prijevoza.

Ipak, dok prosječnom muškarcu ova putovanja predstavljaju uglavnom tek gnjavažu, prosječnoj su ženi dodatni izvor svakodnevnog stresa s kojim se mora nositi, rezultat je istraživanja.

Znanstvenici pretpostavljaju da je uzrok tomu činjenica da žene imaju puno više svakodnevnih obaveza kad su obitelj i kućanstvo u pitanju od muškaraca. Zbog toga nije neobično i da im duga i naporna svakodnevna putovanja teže padaju nego njima.

Isto tako, ne treba zanemariti niti činjenicu da žene prosječno zarađuju manje od muškaraca i zbog toga plaćaju razmjerno višu cijenu za prijevoz.

Studija je pokazala kako su žene svojim svakodnevnim putovanjima sklone dodati i stvari poput kupovanja hrane, dovoženje djece iz škole i vrtića te obavljanje brojnih drugih obaveza, što samo putovanje čini dodatno stresnim.

Nimalo začuđujuće, žene s djecom predškolske dobi su pod najvećim stresom, pokazalo je istraživanje, a najveći postotak tih žena smatra i kako nemaju niti malo slobodnog vremena za sebe.

Rezultati ovog istraživanja dolaze u vrijeme kad su znanstvenici s Sveučilišta Duke u Kaliforniji otkrili kako prevelika količina adrenalina kroz određeno vrijeme izaziva oštećenja na DNK.

„Ovo nam daje vrlo vjerojatno objašnjenje o tome kako kronični stres dovodi do brojnih oboljenja i pormećaja u modernog čovjeka, od onih kozmetičkih, poput prerano sijede kose, do onih opasnih po život, poput tumorskih oboljenja", zaključuje voditelj studije, Robert Lefkowitz.

23.08.2011. 18:56:00
http://metro-portal.hr/svakodnevno-putovanje-na-posao-posebno-je-stresno-zenama/62509/