Metro-portal.hr

objavljeno 19.06.2011. 14:08:00
RADIJACIJA JE POSVUDA

Svakodnevne stvari koje zrače

Rendgen, putovanje zrakoplovima, hrana, mobiteli sve nas to na ovaj ili onaj način izlaže određenoj količini radijacije

Rendgen zuba
Rendgen zuba (Shutterstock)

Čovjek u prosjeku tijekom jedne godine bude izložen zračenju od 620 milirema. Ta radijacija dolazi i iz prirodnih i iz umjetnih izvora. Pola te količine rezultat je izloženosti radonu, bezbojnom, bezmirisnom i prirodnom plinu, a dio dolazi iz svemira i same Zemlje, objašnjavaju u USNRCU (United States Nuclear Regulatory Commission). To su prirodno izvori. Druga polovica radijacije kojoj smo izloženi dolazi izravno iz stvari koje smo sami stvorili, a koje mogu biti medicinske, komercijalne ili industrijske forme. Međutim, medicinski strojevi su ti na koje otpada 96 posto krivnje za našu izloženost radijaciji koja je potekla od ljudi.

U osnovi, količina od 620 milirema iz svih navedenih izvora nije štetna, uvjeravaju u USNRC-u, ali nije na odmet znati koje su sve t svakodnevne stvari koje uzimamo zdravo za gotovo, a koje su izvor zračenja.

Hrana

Sve biljke i životinje sadrže tragove radioaktivnog kalija-40 i radija-226. Čak i sva voda na zemlji sadrži razgrađeni radioaktivni uranij i torij. Međutim, to su količine jako male. Sva hrana i piće koje konzumiramo u godini dana ukupno daju oko 30 mililrema.

Sunce

Zemljina nas atmosfera jako dobro štiti od svemirskih zračenja sunca i drugih zvijezda. Međutim, dio svega toga se ipak probija do površine. To koliko će nas svemir ozračiti ovisi gdje živimo - nadmorska visina, atmosferski uvjeti, Zemljino elektromagnetno polje sve to može utjecati na količinu radijacije. Logika je jasna, veća nadmorska visina, rjeđi zrak pa zračenje lakše dopire do ljudi. Na razni mora, zračenje je do 26 milirema, a na visini od kilometar i pol i do 50 milirema (na godinu, naravno).

Putovanje zrakoplovima

Što smo više to smo izloženiji svemirskoj radijaciji. To vrijedi i kad letimo zrakoplovima. Opet, ovisno o visini na kojoj letimo te solarnoj aktivnosti, obično smo izloženi radijaciji od 2 do 5 milirema na godinu. Dok prolazite kroz sigurnosne skenere u zrakoplovnim lukama izlažete se zračenju od 0,002 milirema.

Mobiteli

Iako su prave prijetnje od mobitela znanstveno još uvijek nejasno definirane, činjenica je da zrače, ali koliko to znaju samo proizvođači iako je, hvala bogu,  najnoviji trend među regulatornim tijelima u svijetu da prisiljavaju proizvođače da jasno navedu koliko točno radijacije ima u blizini njihovih aparata. Mobiteli, radio-tornjevi i Wi-Fi mreže odašilju radio valove koje ljudsko tkivo može upiti. Stoga je jasno zašto je bolje biti dalje od takve aparature.

Medicinske x-zrake

S obzirom da je medicinsko zračenje krivo za 96 posto radijacije koje primamo iz izvora koje smo sami stvorili, svatko bi trebao ograničiti koliko god je moguće količinu i vrstu x-zraka koje primamo. X-zrake, mamografija i CT povećavaju dozu radijacije kojoj je čovjek izložen.  Snimanje pluća x-zrakama stvara dozu od 10 milirema,  a skeniranje čitavog tijela CT-om oko 1.000 milirema. Skeniranje pluća CT daje oko 700 milirema, a glave oko 200. X-snimka zuba izlaže nas količini od 1,5 milirema, a ruke oko 0,5 milirema.

19.06.2011. 14:08:00
http://metro-portal.hr/svakodnevne-stvari-koje-zrace/60333/