Metro-portal.hr

objavljeno 05.12.2013. 21:31:00
MA DA?!

Svakodnevne stvari koje skraćuju život

Ako sjedite više od tri sata dnevno, život skraćujete za dvije godine, a taj utjecaj ne može poništiti ni redovita tjelovježba

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Kako nam stalno govore što bismo trebali raditi kako bismo bili zdravi, količina informacija o tome što bismo trebali raditi je postala možda i prevelika. No, ako pogledamo što ne bi trebali raditi, na taj je način puno lakše doći do istog cilja.

Ovakvim se pristupom pozabavio Huffington Post krenuvši s, naravno, sjedenjem. Ako sjedite više od tri sata dnevno, život skraćujete za dvije godine, a taj utjecaj ne može poništiti ni redovita tjelovježba. Sjedenje duže od 11 sati dnevno povećava rizik od smrti za čak 40 posto. Znači, nabavite stol za kojim možete stajati dok radite. 

Zanemarivanje prijatelja dovodi do ranije smrti, jer društveno aktivni ljudi žive duže. Vjerovali ili ne, dugotrajna samoća utječe na zdravlje kao i pušenje 15 cigareta dnevno.

Sjedenje pred televizorom dva sata dnevno je previše, kažu znanstvenici, povećavajući rizik od bolesti srca, dijabetesa tipa 2 i smrti, jer se preklapaju s učincima predugog sjedenja.

Dugi periodi apstinencije u seksu također nisu dobri, jer ako niste svršili duže vrijeme, rizik za preranu smrt raste za 50 psoto u odnosu na one koji se redovno seksaju, a to nema veze s godinama.

Gnjavljenje s napornim kolegama s kojima provodite puno vremena skraćuje život, jer je podrška kolega važna za borbu sa stresom, što u slučaju harmoničnih odnosa na radnom mjestu znači i zdrav i dug život.

Prekratak san vezan je za zdravlje, kao i predugačak. Manje od pet ili više od devet sati dnevno dovodi do dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, demencije, debljanja i karcinoma. 

Za kraj, prestanite se bojati smrti. Neminovna je svakome, a strah skraćuje život.

05.12.2013. 21:31:00
http://metro-portal.hr/svakodnevne-stvari-koje-skracuju-zivot/81982/