Metro-portal.hr

objavljeno 02.05.2008. 02:49:52

Svako selo ima pozornicu za Severinu

Najavom mjuzikla ‘Naša bila priča’ Goran Karan i Nenad Ninčević podigli medijsku prašinu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Admir Buljubašić/CROPIX)

Jedno je sigurno - Nenad Ninčević uspio je dobro izreklamirati mjuzikl ‘Naša bila priča’ najavljen kao nova ‘Mala Floramy’, koju autorski potpisuje zajedno s Goranom Karanom. Naime, nakon što je priču o tom glazbeno-scenskom projektu u nastajanju obećao jednom hrvatskom dnevnom listu, dao ju je njihovoj konkurenciji. Potom su iste novine dva dana poslije objavile kako bi mjuzikl svoju premijeru trebao doživjeti potkraj jeseni u splitskom HNK, no čelništvo teatra je ubrzo, u prvom dnevnom listu, opovrglo te napise.

Karan i Ninčević su na to brzo ‘promijenilli ploču’, uz argumente kako se ‘Naša bila priča’ može uprizoriti bilo gdje, čak i po dalmatinskim selima. Kako i ne bi kad je u glavnoj ženskoj ulozi najavljena Severina. U glavnoj muškoj je sam Karan, a uz to se spominju i Vinko Coce, Oliver, Giuliano, Arijana Čulina... K tome, tu je i Hajduk. Svemu dodajmo još zrno soli, lančić oko vrata i prašina je podignuta, iako se uopće ne zna kakav će biti konj.

Kako tvrde iz splitske kazališne kuće, o čitavom projektu nisu imali pojma te su o svemu doznali iz medija. Intendanta Milana Štrljića zasmetalo je što netko sebi uopće daje za pravo govoriti o programu teatra, bez da se o tome prethodno konzultirao. Sam teatar je blagonaklon prema žanru, u narednoj sezoni spremaju operetu ‘Splitski akvarel’ u režiji Krešimira Dolenčića te se nadaju suradnji s Vladom Štefančićem na području mjuzikla i operete.

- Program kazališta je zacrtan četverogodišnjim planom, u kojem nema ni spomena niti primisli o navedenom mjuziklu. Nitko nas nije kontaktirao. A mogao je. Čudi me sve obzirom da mi je Ninčević susjed, živimo u istoj zgradi - objasnio je za Metro Express Davor Vuković, PR splitskog HNK. 
Nakon što je odbijen u Splitu, Ninčević je u medijima spomenuo Zagreb. No sva hrvatska narodna kazališta orjentirana su na operu, dramu i balet. U Zagrebu je po mjuziklu najpoznatije kazalište Komedija, ali ni oni ništa ne znaju o velikom projektu koji planira Ninčević, prenosi portal Javno.hr. Stoga se zaključiti kako svi hrvatski teatri od ‘Naše bile priče’ Ninčevića i Karana - peru ruke. No, Severina je već ‘probila led’ kazališnih daski, a i mjuzikli nisu rijetkost. Problem je taj što se autori, vjerovatno razdragani svojim naumom, nisu nikom najavili.

Splitski dvojac svoj je mjuzikl najavio kao novu ‘Malu Floramy’. No, da bi dobio dovoljno medijske pozornosti trebalo im je ‘nešto više’. Tu je na scenu stupilo dugogodišnje iskustvo u samopromociji. Najprije su, bez znanja intendanta, premijeru mjuzikla smjestili u splitski HNK. Štrljić se nije ni snašao, a na redu su već bila neka od zagrebačkih kazališta. Potom se kao glavna glumica pojavila Severina. Koja o tome još uvijek pojma nema... 

- Mi stvarno nismo razgovarali s njima, a mediji su objavili tu našu ideju. Ma bit’ će di bude, po Splitu, na ulici, na Peristilu... Stvarno nema nikakvih problema – pozitivno razmišlja Goran Karan, dodavši kako zaista ne žele nikakve tenzije.

-  Ja sam rekao samo kako bih volio da se mjuzikl izvede u HNK Split. Ne znam uopće zašto se Štrljić javlja. To je kao da ja kažem da bih volio da dođe premijer Japana, pa ovaj reagira... – odgovara nam Ninčević.

Samom Karanu će ovo biti biti treća uloga u mjuziklu, nakon ‘Sarajevskog kruga’ i ‘Rock It’.

 - U glazbenom smislu, mjuzikl donosi Split 70- tih godina. Obojica smo perfekcionisti i pokušali smo napraviti najbolje što znamo – priča Karan.

Posebno je zadovoljan jer su Nenad i on u sve krenuli spontano, čista srca.

- Za sada su sigurne dvije glavne uloge. Sve ostalo nećemo dogovarati dok ne završimo libretto. Do 1. srpnja planiramo biti gotovi s pisanjem, od tada pa do Nove godine ćemo snimati sve što treba. Praizvedba bi se trebala desiti za otprilike godinu dana. Gdje će se odigrati, nije bitno. Severina je kao i obično suzdržana, pa se nije izjasnila u medijima. Uostalom, trenutno joj je najvažniji novi album. Čak i ne znam zašto se čitava ova priča zavrtila tako rano - rekao nam je Ninčević. 

Zanimljivo je i to kako mjuzikl o Splitu pišu - dva Vlaja. Naime, i Ninčevićevi i Karanovi su zapravo Vlaji iz Ogorja. U posljednja četiri mjeseca je taj dvojac iznjedrio oko 80 posto libreta i 20 skladbi. Severina, koja još nije potvrdila ali ni demantirala sudjelovanje, glumila bi djevojku Lipu, a Karan nogometaša Duju.

Na putu te ljepotice i nogometaša stoje mnoge prepreke, ali fabula ipak ima ‘happy end’. Zašto i ne bi, jer kako kaže Karan, ima toliko tuge i nesreće u ovom svijetu da bi mu srce proplakalo kad se Lipa i Duje na kraju mjuzikla ne bi skrasili i do kraja života bili sretni i zaljubljeni. Uz to, u toj lijepoj, sjetnoj, zaigranoj i šarenoj kartolini s juga, iz Splita kakvog danas nosimo u sjećanjima, oživjet će duh Pjace, ribarnice, Prokurativa, splitske Rive sačuvane na fotografijama, baluna, iskrenosti, ljubavi, romanse... U priči o Romeu i Juliji na splitski način, kako im tepaju autori, zasigurno će se moći prepoznati mnogi domaći celebritiji čije svakodnevnice pune prostore hrvatskih medija.

Iako autori za sigurnu stvar drže tek glavne uloge, procurilo je kako je Vinku Coci namijenjena uloga Lipina strogog oca, direktora Vinka, koji se protiviti kćerinom odabraniku, potencijalnom zetu Karanu. Čulina i Snježana Sinovčić igrale bi dvije tipične splitske ‘lajone’, žene koje bi trebale simpatično komentirati događaje i nastale situacije. Spominju se i Maja Blagdan, Dolores Lambaša, Danijela Pintarić, Đani Stipaničev...

Ninčević je ambiciozno najavio i skore pregovore s HTV-om, kako bi se po njihovom libretu napravio serijal od 12 epizoda. I tako su dva Vlaja osmislili dovoljno posla za sve, sad ga samo valja odraditi do kraja.

Neki prostor za premijeru će se lako naći jer teško da će mjesto odigravanja moći konkurirati zanimanju javnosti za primjerice, jednu Severinu, koja trenutno u narodu diže paru ciganskim melosom sa svog novog albuma. 

Piše: Piše: Hana Letica
02.05.2008. 02:49:52
http://metro-portal.hr/svako-selo-ima-pozornicu-za-severinu/6636/