Metro-portal.hr

objavljeno 14.12.2011. 16:47:00
STRAVIČNE BROJKE

Svako peto dijete u našoj zemlji je seksualno zlostavljano

"Od oko pet tisuća djece koja se godišnje nađu u postupku 2484 su žrtve zlostavljanja u vlastitoj obitelji", kazala je pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić

Fotografija vijesti

Svako peto dijete u Europi seksualno je zlostavljano, dok je u našoj zemlji 18,1 posto djece bilo izloženo nekom obliku seksualnog zlostavljanja, šokantni su rezultati nedavnog istraživanja, objavljeni na stručnom skupu u Zagrebu, prenosi Hina.

Na stručnom skupu "Zaštita djeteta svjedoka u postupcima policije, kaznenom i prekršajnom postupku", pod vodstvom pravobraniteljice za djecu Mile Jelavić, raspravljalo se o problemima u sustavu zaštite djeteta-svjedoka, upozorilo na slabosti u pojedinim sustavima i predlagala moguća poboljšanja.

"Od oko pet tisuća djece koja se godišnje nađu u postupku 2484 su žrtve zlostavljanja u vlastitoj obitelji", kazala je pravobraniteljica Jelavić te dodala kako ne postoji nijedno područje društva u kojem djeca nisu žrtve zlostavljanja.

Kao glavne probleme djece u postupku ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba Gordana Buljan-Flander navela je višestruko svjedočenje djece koje izaziva stres, te nestručnost i neosjetljivost ispitivača. Također je istaknula kako pravosuđe sve više uključuje obrazovane stručnjake mentalnog zdravlja te specijalizirane ustanove u kojima se provode forenzični susreti sa seksualno zlostavljanom djecom.

Flander je kao još jedan problem istaknula i činjenicu da djeca u postupku gube nadzor nad životom te da je ponekad važnije "zadovoljiti sustav nego pomoći djetetu."

"Mislim da je zakonska podloga dobra i da su zakoni usklađeni s međunarodnim standardima", kazala je Gordana Filipović iz ureda pravobraniteljice, ali je ustvrdila kako u Hrvatskoj nije razvijen sustav zaštite djeteta svjedoka unatoč tomu što postoje modeli u skladu s kojima bi sve trebalo idealno funkcionirati.

Neujednačenu praksu, nepoštivanje zakona i nedostatke u zakonima voditeljica MUP-ova odjela maloljetničke delinkvencije i kriminaliteta na štetu mladeži i obitelji Renata Odeljan navela je kao glavne uzročnike niska stupnja zaštite djeteta-svjedoka. Istaknula je kako policija u pružanju pomoći toj djeci nastoji opremiti 45 posebnih prostorija, a da ih je dosada opremila 15.

14.12.2011. 16:47:00
http://metro-portal.hr/svako-peto-dijete-u-nasoj-zemlji-je-seksualno-zlostavljano/66369/