Metro-portal.hr

objavljeno 20.02.2008. 01:23:35

Svako domaćinstvo HEP-u bi moglo prodavati struju

Bračni par iz Njemačke otkriva isplativost proizvodnje solarne energije

Kolektori
Kolektori

Astrid Lamparski Voss i Ulrich Voss, bračni par koji je iz Njemačke preselio u Hrvatsku i u Bilicama osnovao tvrtku Carpe diem, prvi na hrvatskim prostorima nudi znanje i opremu pomoću koje svako domaćinstvo može proizvoditi električnu energiju i zarađivati prodajući je HEP-u. Štoviše, domaćinstva mogu HEP-u prodavati struju po cijeni i do četiri puta većoj od one koju sama plaćaju za struju iz javne mreže!

- Zvuči apsurdno - kazao nam je Ulrich Voss - ali to je doista moguće zahvaljujući Zakonu o obnovljivim izvorima energije koji je Hrvatska nedavno usvojila.

Bez velikih ulaganja

Otkupna cijena struje iznosi i do 3,40 kuna po kilovatsatu, a Hrvatska je na nju pristala da bi postala neovisna o neobnovljivim resursima kao što su ugljen, nafta i plin te većinu energije dobila iz obnovljivih i ekološki prihvatljivih izvora.  

- Sistem je vrlo jednostavan, a ulaganja nisu velika - kaže Astrid Lamparski Voss objašnjavajući: - Svatko tko ima kuću, terasu ili dvorište može montirati panele za proizvodnju fotovoltažne struje iz solarne energije. Tu struju može koristiti za vlastite potrebe, ali se to trenutno ne isplati jer energiju može prodati javnoj mreži po daleko višim cijenama od cijena energije koju troše. Tako je moguće otplatiti kredit za solarne uređaje pa čak i zaraditi preko toga.

Višestruko skupljeAstrid Lamparski Voss i Ulrich Voss tvrde da uz pomoć solarnih panela svako kućanstvo može proizvesti dovoljno struje za svoje potrebe i za prodaju HEP-u, i to po četiri puta većoj cijeni od one koju koristimo iz javne mreže. Sustav proizvodnje je jednostavan, a ulaganja nisu velika.Zaradu donose čak i mali solarni moduli površine 21 do 28 četvornih metara. Pomoću solarnih panela struju je moguće osigurati i tamo gdje ne postoji električna mreža, na primjer u vikendicama, u polju, u maslinicima i vinogradima ili poljoprivrednim dobrima daleko od naselja. Struju je moguće proizvoditi cijele godine,  posebno u Dalmaciji.

 Iz Luksemburga stižu i prvi pokazni sustavi za proizvodnju fotovoltažne struje, a doznajemo da je u tijeku potpisivanje ugovora s bankama koje za proizvodnju čiste energije u domaćinstvima otvaraju posebno povoljne kreditne linije. Također, educirani su i savjetnici koji će izlaziti na teren i pronalaziti najbolja rješenja za svaku kuću, terasu ili dvorište posebno.

Energetska neovisnost

- Putovao sam po cijelom svijetu, ali su me slapovi Krke odmah osvojili i u mislima  sam uvijek imao Skradinski buk. Sada smo odlučili trajno se nastaniti u Hrvatskoj i popularizirati čistu energiju. Pomoći ćemo Hrvatskoj da postane enrgetski neovisna, da doživi zasluženi prosperitet i sačuva to svoje prirodno bago kakvo nema nitko na svijetu - objasnio nam je Ulrich Voss.

Piše: Piše: Stanko Ferić / EPEHA
20.02.2008. 01:23:35
http://metro-portal.hr/svako-domacinstvo-hep-u-bi-moglo-prodavati-struju/3266/