Metro-portal.hr

objavljeno 09.05.2012. 16:23:40
ZNANSTVENA STUDIJA

Svaki šesti karcinom izazvan je infekcijom koja se mogla izliječiti

"Infekcije određenim virusima, bakterijama i parazitima među najvažnijim su uzrocima karcinoma širom svijeta koji se mogu spriječiti", kažu voditelji istraživanja

Fotografija vijesti

Svaki šesti karcinom, odnosno oko dva milijuna slučajeva širom svijeta, izazvani su infekcijama koje se mogu uvelike spriječiti ili izliječiti, pokazalo je istraživanje koje je provela skupina znanstvenika iz Međunarodne agencije za istraživanja raka u Francuskoj, javlja Hina.

Znanstveni tim koji je proučavao učestalost 27 vrsta raka u 184 zemlje utvrdio je da su četiri vrste infekcija glavni uzročnici, a to su infekcije ljudskim papiloma virusom, helicobacterom pylorijem i virusima hepatitisa B i C, prenosi BBC.

Oni su odgovorni za 1,9 milijuna slučajeva karcinoma grlića maternice, probavnog sustava i jetara, a većina tih slučajeva je u zemljama u razvoju, izvijestili su autori istraživanja u radu objavljenom u časopisu Lancet Oncology.

"Infekcije određenim virusima, bakterijama i parazitima među najvažnijim su uzrocima karcinoma širom svijeta koji se mogu spriječiti", kažu voditelji istraživanja Catherine de Martel i Martyn Plummer.

Znanstvenici poručuju da je potrebno uložiti više napora kako bi se posvetilo karcinomima čiji se razvoj može spriječiti te ih prepoznati kao prenosivu bolest.

Znanstvenici su utvrdili da je udio karcinoma izazvanih infekcijama u ukupnom broju karcinoma oko tri puta veći u zemljama u razvoju nego u razvijenim zemljama, te da se gotovo trećina pojavljuje kod osoba mlađih od 50 godina.

Među ženama rak grlića maternice čini polovicu karcinoma prenošenih infekcijama, a kod muškaraca oko 80 posto su karcinomi jetara i želuca.

Tim stručnjaka ističe da bi primjena postojećih javnozdravstvenih mjera u borbi protiv tih infekcija, poput cjepiva protiv HPV-a ili virusa hepatitisa B ili antibiotsko liječenje infekcije helicobacterom, mogla imati veliki učinak na smanjenje tereta koji predstavlja ta bolest za svijet.

09.05.2012. 16:23:40
http://metro-portal.hr/svaki-sesti-karcinom-izazvan-je-infekcijom-koja-se-mogla-izlijeciti/70816/