Metro-portal.hr

objavljeno 25.01.2012. 16:23:00
ZALIJEPLJENI ZA EKRAN

Svaki sat pred televizijom oduzima nam 22 minute života

Osoba koja prosječno provodi 6 sati dnevno pred televizorom skraćuje si time životni vijek za nevjerojatnih 5 godina, tvrde znanstvenici

Televizija loše utječe ne samo na zdravlje, nego i na duljinu života

Najnovija studija provedena u Australiji šokirala je tamošnju javnost svojim rezultatima. Naime, znanstvenici su zaključili kako svakim provedenim satom za TV-om skraćujemo očekivanu životnu dob za gotovo 22 minute.

Pomoću ovog podatka lako dolazimo do računice da će osoba koja prosječno gleda televiziju 6 sati dnevno time skratiti svoj život za više od 5 godina.

Istraživači tvrde kako je sjedilački način života jednako poguban za životni vijek kao i pušenje te debljina, budući da sa sobom redovito povlači i neke druge loše navike, poput neaktivnosti te nezdrave prehrane.

Studija je provedena na Sveučilištu u Queenslandu na više od 11.000 osoba starijih od 25 godina. Iako su svi ispitanici bili Australci, znanstvenici tvrde da bi vrlo vjerojatno dobili slične rezultate i u drugim razvijenim zemljama.

Prema statistikama, prosječni Britanac gleda TV četiri sata dnevno, dok Amerikanac tomu posvećuje gotovo 6 sati svaki dan.

Studija provedena ranije ove godine pokazala je kako se rizik za razvijanjem dijabetesa tipa 2 povećava za više od 20% kad naše vrijeme pred televizorom svaki dan premaši prosječno dva sata.

Još je jedno istraživanje nedavno pokazalo kako samo 15 minuta tjelovježbe svaki dan može povećati naš životni vijek za više od 3 godine, smanjiti rizik prerane smrti za 14 posto te dodatnih 4% za svakih dodatnih 15 minuta vježbanja.

Isto tako, svaka šesta smrt u razvijenim zemljama mogla bi se spriječiti kada bi svi ljudi radili lagane vježbe svaki dan.

25.01.2012. 16:23:00
http://metro-portal.hr/svaki-sat-pred-televizijom-oduzima-nam-22-minute-zivota/62307/