Metro-portal.hr

objavljeno 05.06.2013. 15:26:04
OPREZ!!

Svaki peti Europljanin koristi krivotvorene lijekove

Krivotvoreni se lijekovi prodaju sve više, a najčešće opasnost stiže od lijekova kupljenih online

Lijekovi se sve više kupuju online
Lijekovi se sve više kupuju online (FreeDigitalPhotos)

Riziku od korištenja krivotvorenih lijekova izložen je svaki peti Europljanin - preko 77 milijuna ljudi, naglasio je ministar Rajko Ostojić u utorak na seminaru o borbi protiv krivotvorenih lijekova.

Iako dosad u Hrvatskoj nisu zabilježene pojave krivotvorenih lijekova u legalnoj prodaji, policija sustavno jača kapacitete za njihovu prevenciju i suzbijanje, jer ulaskom Hrvatske u EU i promjenom zakonodavstva realno je očekivati i tu opasnost, kaže Ostojić.

Krivotvoreni lijek je "tihi i podmukli ubojica koji nema željeni učinak i koji sadrži otrovne tvari", napomenuo je ministar unutarnjih poslova.

Kao primjer zajedničkog djelovanja Interpola i policija iz raznih zemalja protiv krivotvorenih lijekova naveo je operaciju "Pangea" u kojoj je lani sudjelovalo 100 zemalja s ukupno 193 različite agencije.

Predsjednica Interpola Mireille Ballestrazzi pohvalila je Hrvatsku kao jednu od najaktivnijih zemalja u suradnji s Interpolom, te posebno istaknula problem prodaje krivotvorenih lijekova putem interneta.

05.06.2013. 15:26:04
http://metro-portal.hr/svaki-peti-europljanin-koristi-krivotvorene-lijekove/78551/