Metro-portal.hr

objavljeno 19.05.2010. 23:02:00
UNAIDS:

Svake godine u Africi se rodi 400,000 djece s AIDS-om

Trećina zaražene djece neće dočekati svoj prvi rođendan ako ne dobije odgovarajuće lijekove; preživjeli će do smrti biti na terapijama

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Svake se godine u Africi s AIDS-om rodi oko 400.000 novorođenčadi, rekao je u srijedu direktor organizacije Zajedničkog programa UN-a za borbu protiv AIDS-a (UNAIDS) Michel Sidibe, koji će u Ayoundeu sudjelovati u ratu međunarodne konferencije posvećene pedesetgodišnjici neovisnosti 17 afričkih zemalja.

"Kada je riječ o Africi, najviše me zabrinjava činjenica da se još uvijek na tom kontinentu svake godine s AIDS-om rodi 400.000 djece", kazao je Sidibe za France presse.

"Znamo da trećina te djece neće doživjeti svoj prvi rođendan ako ne dobije odgovarajuće lijekove. Oko 50 posto će ih umrijeti prije nego što navrše drugi rođendan - iz istoga razloga, ako ne dobiju odgovarajuće lijekove, a ostatak zaražene djece živjet će pod terapijom do kraja života", kazao je Sidibe.

S obzirom na to da je drugdje u svijetu dobro poznato da se AIDS može prenijeti s majke na dijete i da se o tomu vodi računa te da su takvi slučajevi iznimno rijetki, Sidibe poziva da se pomogne afričkom kontinentu i "generaciji djece rođenoj s AIDS-om". "Moramo se angažirati na edukaciji, na tomu da spriječimo prijenos bolesti s majki na djecu te na tomu da se spriječi rađanje zaražene novorođenčadi", kazao je on.

"To možemo postići samo poboljšanjem zdravstvenoga programa. Prije šest, sedam godina, rekli su nam da nema nade za Afriku, da o poboljšanju možemo samo sanjati", rekao je i naglasio da je u Botswani dokazano suprotno. "Mortalitet novorođenčadi u toj je zemlji smanjen za 50 posto. Zahvaljujući pristupu odgovarajućim lijekovima i jednakom pristupu svima, prijenos AIDS-a s majke na dijete u ovoj je zemlji smanjen za 97 posto", objasnio je Sidibe, kazavši kako se na istom problemu kani angažirati i u drugim afričkim zemljama.(hina/metro-portal)

19.05.2010. 23:02:00
http://metro-portal.hr/svake-godine-u-africi-se-rodi-400-000-djece-s-aids-om/40436/