Metro-portal.hr

objavljeno 07.10.2019. 17:14:00
STRAŠNO!!

Svaka peta vrsta divljih životinja predmet je trgovine

Pokazalo se tako da se trguje svakom četvrtom vrstom sisavaca, a te se životinje uglavnom koriste za proizvodnju raznih proizvoda, poput primjerice ljuskavaca koji se ubijaju zbog ljuski i mesa

Krivolovci su ih gotovo istrijebili...
Krivolovci su ih gotovo istrijebili... (Arhiva)

Više od 5500 vrsta ptica, sisavaca, vodozemaca i gmazova predmet je trgovine na tržištu divljim životinjama, što je otprilike 50 posto više nego što se ranije pretpostavljalo, objavljeno je u časopisu Science.

Legalna i ilegalna trgovina divljim životinjama industrija vrijedna je milijarde dolara i jedna je od većih prijetnji bioraznolikosti.

No razmjeri te trgovine ne shvaćaju se dovoljno.

Istraživanje znanstvenika sa sveučilišta na Floridi i s britanskog sveučilišta u Sheffieldu pokazalo je da su ugrožene vrste u tome nesrazmjerno zastupljene.

Pokazalo se tako da se trguje svakom četvrtom vrstom sisavaca, a te se životinje uglavnom koriste za proizvodnju raznih proizvoda, poput primjerice ljuskavaca koji se ubijaju zbog ljuski i mesa.

Trguje se i svakom četvrtom vrstom ptica, podjednako kao kućnim ljubimcima i za upotrebu u tradicionalnoj medicini. Tako primjerice, raste potražnja za kljunorozima kojih je posljednjih godina prodano na desetke tisuća.

Na tržištu je i svaka osma vrsta gmazova i svaka deseta vodozemaca, uglavnom kao egzotičnih kućnih ljubimaca.

Autori izvješća na temelju trendova predviđaju da će buduća trgovina, zakonita i nezakonita, uključiti još 3000 vrsta, uglavnom ugroženih, poput afričkih ljuskavaca kojima se počelo trgovati nakon što se one azijske teže pronalazi.

"Često se očuvanjem neke vrste počnemo baviti tek pošto se zabilježi drastičan pad njihova broja", zaključuju autori.

07.10.2019. 17:14:00
http://metro-portal.hr/svaka-peta-vrsta-divljih-zivotinja-predmet-je-trgovine/121148/