Metro-portal.hr

objavljeno 17.05.2010. 15:02:47
EDUKACIJA NAJBITNIJA

Svaka 12. osoba živi s virusom hepatitisa B ili C

Upozorili su danas, u povodu obilježavanja Svjetskog dana hepatitisa, predstavnici Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa

hepatitis B C
hepatitis B C (Shutterstock)
Svjetski dan hepatitisa, kako je rečeno na konferenciji za novinare, obilježava se 19. svibnja s ciljem podizanja svijesti o toj bolesti koja uzrokuje više od tri posto svih smrti u svijetu, a broj novooboljelih stalno raste.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije od hepatitisa C u svijetu boluje više od 170 milijuna ljudi, od hepatitisa B više od 350 milijuna. Godišnje od hepatitisa umire više od 1,5 milijuna ljudi.

Po riječima voditeljice Referentnog centra za dijagnostiku i liječenje virusnih hepatitisa Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" dr. Ariane Vince, procjenjuje se da je u Hrvatskoj hepatitisom B i C zaraženo oko 80.000 osoba. Bolest se danas, ukoliko se pravovremeno dijagnosticira, kako je rekla, učinkovito liječi.

Po njezinim riječima, najčešći put prijenosa hepatitisa B je spolni, dok se hepatitis C najčešće prenosi intravenoznim uživanjem narkotika.

HUHIV želi javnim kampanjama upozoriti na moguće rizike te građane uputiti na testiranje i pravodobnu zaštitu vlastitog zdravlja. Jedna od njih je i šator na Cvjetnom trgu u kojem do 19. svibnja građani mogu dobiti edukativne materijale, te informacije o testiranju.

Ta udruga od početka ove godine provodi i "outreach program" u sklopu kojeg obilaze zatvore, kaznionice i komune u kojima drže edukacije o hepatitisu i HIV-u, a vrše i povjerljiva testiranja. (hina/metro-portal)

17.05.2010. 15:02:47
http://metro-portal.hr/svaka-12-osoba-zivi-s-virusom-hepatitisa-b-ili-c/40219/