Metro-portal.hr

objavljeno 07.05.2010. 17:48:00
USPJEH

Suvremena hrvatska drama 13. svibnja gostuje u New Yorku

Američki glumci čitat će dijelove iz nove drame Tene Štivičić "Invisible" te iz drame "Žena bomba" Ivane Sajko

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (DK)
Suvremena hrvatska drama predstavit će se 13. svibnja u New Yorku programom "Spotlight Croatia: Novi glasovi u hrvatskoj drami", koji će se održati u Martin E. Segal Theater centru u organizaciji kazališne grupe "WaxFactory".

Gošće programa bit će Tena Štivičić i Ivana Sajko, a multimedijalno predavanje o suvremenome hrvatskom kazalištu održat će Jasen Boko.

Američki glumci čitat će dijelove iz nove drame Tene Štivičić "Invisible" te iz drame "Žena bomba" Ivane Sajko, a bit će i prikazani kraći inserti iz međunarodnih produkcija nastalih prema tekstovima mladih hrvatskih spisateljica, izvijestio je Boko.

Boko će govoriti o stanju u hrvatskim kazalištima i o novim glasovima u hrvatskome dramskom pismu, a predstavit će i rad dviju mladih autorica čija su djela izvođena u zemlji i u inozemstvu.

Program "Spotlight Croatia" održava se u sklopu proljetnog ciklusa predstavljanja suvremenoga svjetskog kazališta. Osim hrvatske drame, u tom će se ciklusu predstaviti rad londonskoga Royal Court kazališta, u suradnji s PEN centrom dramatičari arapskog svijeta, a održat će se i razgovor o novoj ruskoj drami. Drugi dio hrvatsko-američkog programa razmjene jest uzvratni posjet u sklopu kojeg će mlađi newyorški dramatičari Caridad Svich i Roberta Quillen Campa krajem godine gostovati u ZKM-u.

Prvo predstavljanje hrvatske drame i kazališta u New Yorku ostvarili su Ivan Talijančić i Jasen Boko, a glavni pokrovitelj je Ministarstvo kulture. Suorganizatori su Ured za kulturu grada Zagreba, Hrvatsko društvo dramskih umjetnika, FACE Croatia i Doors Art Foundation. (hina/metro-portal)

07.05.2010. 17:48:00
http://metro-portal.hr/suvremena-hrvatska-drama-13-svibnja-gostuje-u-new-yorku/39501/