Metro-portal.hr

objavljeno 09.01.2012. 22:38:00
DOOMSDAY CLOCK

Sutra se pomiču kazaljke Sata sudnjeg dana

Ovaj je sat simbol prijeteće apokalipse još od 1947. godine, a trenutno vrijeme jest 6 minuta prije ponoći

Čovječanstvo će uskoro dobiti novi izvještaj koliko je naš planet potencijalno blizu potpunog uništenja, piše LiveScience. Naime, znanstvenici i stručnjaci za sigurnost spremaju se sutra u 1 popodne po istočnom standardnom vremenu objaviti novo „vrijeme" na slavnom Satu sudnjeg dana, odnosno Doomsday Clocku.

Ovaj je sat simbol prijeteće apokalipse još od 1947. godine, a trenutno vrijeme jest 6 minuta prije ponoći. Što je kazaljka bliže ponoći, to su šanse da naš planet ode kvragu veće. Posljednji je put kazaljka promijenila mjesto 2010. godine, kad je pomaknuta za jednu minutu unazad.

U procjeni rizika apokalipse, znanstvenici se oslanjaju na trenutno stanje i količinu nuklearnog oružja, klimatske promjene, biosigurnost te čitav niz drugih problema koji bi mogli utjecati na sigurnost čovječanstva.

Kazaljka je do sada u povijesti pomicana 19 puta, a najbliže uništenju svijet je bio 1984. godine, kada je vrijeme bilo 11 sati i 57 minuta, ponajviše zbog velikih tenzija između dviju najvećih nuklearnih sila, SAD-a i SSSR-a. Najdalje su kazaljke bile 1991. godine, kada je vrijeme pokazivalo 11 sati i 43 minute, uglavnom zbog završetka hladnog rata i smanjivanja nuklearnog arsenala.

Bilo kako bilo, sutra ćemo vidjeti hoće li iranski nuklearni program i posljedice Fukushime utjecati na novo pomicanje bliže ponoći. Ako ništa drugo, barem još večeras možete spavati relativno mirni.

Vijesti iza ogledala pratite i na našem specijaliziranom Facebook profilu.

09.01.2012. 22:38:00
http://metro-portal.hr/sutra-se-pomicu-kazaljke-sata-sudnjeg-dana/67112/